Det sier studieveileder Ingunn Blindheim ved Høgskulen i Volda. Blindheims råd til kommende studenter er å skaffe seg mest mulig informasjon - og altså kjenne på magefølelsen.

De siste dagene har Blindheim vært blant dem som har svart på spørsmål på Smp.no. I panelet satt også Marielle Ryste Hauge, opptakskoordinator ved NTNU i Ålesund. Også hun råder kommende søkere til å stille spørsmål.

Her kan du se alle spørsmål og svar fra nettmøtet

Fristen for å søke på studier via Samordna opptak er 15. april.

– Prøv å basere valget på en kombinasjon av fornuft, følelser og interesser, og ikke vær redd for å kontakte oss, sier hun.

– Så skal vi svare så godt vi kan. Siden fristen i år er påskeaften bør søkerne kontakte oss innen utgangen av arbeidsdagen 11. april, sier Hauge.

Roboter Hvilket studie passer en som vil jobbe med roboter? spurte en leser. Svaret fra NTNU: Master i kybernetikk, eller bachelor i automatisering og så master i kybernetikk. Foto: Jens Meyer/Scanpix

Alternative veger

Til NTNU kom det en del spørsmål om alternative veger inn for den som ikke oppfyller hele ingeniørkravet.

- Da søker man via Y-vegen hvis en har yrkesfag, eller på TRES hvis en har studiekompetanse, eller man kan ta et ettårig forkurs først. Da søker man via NTNU Søknadsweb, ikke via Samordna opptak.

Mange har spørsmål om de vil komme inn , men dette er avhengig av årets søkermasse, tallet på kvalifiserte søkere og poengsummen til den enkelte.

Tilrettelegging

To lesere hadde spørsmål om tilrettelegging av studier.

– Det er mulig å søke om tilrettelegging ved generelt opptak, både på eksamen og i studiehverdagen, sier Hauge.

– Ta kontakt tidlig for å få råd om hva du skal gjøre og for å finne ut om studiet passer for deg, sier Blindheim.

Som også fikk flere spørsmål som gjaldt kvalifisering for å bli lærer i ulike varianter. Grunnskolestudiet gir flest muligheter, sier hun, mens en faglærer blir spesialisert på noen fag.

Det studiet som gir flest muligheter da er grunnskolelærer, som gir en utdanning som både har bredde og dybde, sier studieveilereden. En faglærer blir derimot mer spesialisert på noen få fag.

– Så er jo spørsmålet hvilket nivå man ønsker å jobbe med. Studiene sikter seg inn mot ulike alderstrinn.

Mange som har utdanning fra før lurer på hvordan den kan bli en lærerutdanning.

Her anbefaler Blindheim at man tar kontakt og får god veiledning fra rådgivere.

– Det er mange misoppfatninger rundt hva som skal til for å bli lærer. For eksempel er det en del som begynner på fagstudiet i pedagogikk og da tror at de blir kvalifisert som lærer, sier hun.

– Dette er ikke et studie vi tilbyr, men det er noe jeg vet en del bommer på.

Se alle spørsmål og svar fra nettmøtet