Skipstunnelen på Stad vekker internasjonal oppmerksomhet. The Guardian og CNN er noen av dem som har skrevet og publisert videoer av planene.

– Move over Suez, hello Stad - Norge skal bygge verdens første tunnel for skip, melder The Guardian.

Fra før har CNN skrevet følgende om prosjektet:

– Tunnelen vil passere gjennom den smaleste delen av Stad-halvøya i Vest-Norge, slik at frakt og passasjerskip skal kunne passere det stormfulle, eksponerte Stadhavet, og unngå en svært forrædersk del av det skandinaviske landets kystlinje, skriver CNN.

Må smile litt

– Når den britiske storavisen The Guardian kjører tittelen: "Move over Suez, hello Stad – Norway to build world’s first tunnel for ships", så må vi jo smile litt. Men det sier også litt om hvordan prosjektet oppfattes internasjonalt. Dette er en nyvinning, og noe som verden ikke har sett maken til, sier prosjektleder for Stad skipstunnel i Kystverket, Terje Andreassen.

I en pressemelding opplyser Kystverket at de så langt har registrert saker publisert av store medier i Danmark, Spania, Storbritannia, USA, Tyskland, Brasil, Argentina, Nederland, Sverige, Italia, Russland, Namibia, Nigeria, Mexico, Australia – for nevne noen.

– Det er ikke tvil om at skipstunnelen som konstruksjon og attraksjon er noe som fenger, men i Kystverket er vi opptatt av å få fram at sjøsikkerhetsaspektet ved byggingen er viktigst, og at målsettingen med prosjektet er å forbedre fremkommelighet og sikkerhet for sjøtransport forbi Stad, understreker Andreassen.

Saken får stor spredning også i sosiale medier. På CNNs Facebook-side har en egenprodusert presentasjon basert på Kystverkets materiale over 1,5 millioner visninger, 12.800 delinger og 27.000 likerklikk – på under ett døgn.