- Egentlig har jeg ikke tid, for jeg skal blant anna jobbe i sommer. Men nå har jeg fått lov til å tenke meg om til over påske, så får vi se.

Det sier Elias Skorpen, avgangselev ved Spjelkavik vgs. Han var den eneste fra Nordvestlandet i fredagens finale i kunnskapskonkurransen Biologiolympiaden, og endte som nummer to, cirka tre poeng bak vinneren, Sander Sørbø fra Haugesund.

Overraska

Skorpen forteller at han er like overraska over 2. plassen som han var da han for ei tid tilbake fikk vite at han var klar for den norske finalen som én av 16 elever.

Koordinater Vilde Olsson (t.v.) sammen med Hilde Elholm (4. plass), Elias Skorpen (2. plass), Sander Sørbø (1. plass), Atle Inderøy (3. plass) og instituttleder Rein Aasland. Foto: Elina Melteig/Institutt for biovitenskap

- For prøven vi fikk i finalen var veldig vanskelig, og med en del hull i biologikunnskapen, slik jeg har, var det flere oppgaver jeg ikke skjønte. Faktisk var jeg ferdig etter bare rundt én av de tre timene vi hadde til rådighet, men fordi jeg synes det var flaut å være ferdig så tidlig, blei jeg sittende og tegne på baksida av arket litt før jeg leverte, sier 18-åringen. Da Sunnmørsposten var i kontakt med han i forkant av finalen fortalte han blant anna at han valgte bort biologi til fordel for en anna fag, 2. året og derfor mangla deler av pensum.

- Du hadde ikke fnugg av håp om at det kunne ha gått bra?

- Nei, og derfor det er så sjukt gøy at det likevel gjorde det, sier han.

- I etterkant har jeg tenkt at det ikke nødevendigvis er så lurt å sitte for lenge, heller. For det var sånne multiple choice-oppgaver dette - der du skal velge fra ei liste med svaralternativer, og grunner du for mye går det fort i ball. I tillegg til en god porsjon flaks må jeg være himla god på multiple choice, ler han.

- Skal du feire plasseringa på noen måte?

- Jeg skal i hvertfall i en bursdag i kveld. Vi får se, sier han.

Imponert instituttleder

I ei pressemelding fra arrangør Institutt for biovitenskap heter det følgende fra instituttleder Rein Aasland om de 16 finalistene:

- Det er en flott gjeng av engasjerte og dyktige elever og jeg er imponert over hva de kan og, kanskje enda mer, over de mange gode spørsmålene de kommer med. Det skulle ikke forbause meg om noen av disse blir å se som biologistudenter og fremtidige forskere i faget.

På spørsmål om hvordan han videre tenker at konkurransen bidrar til engasjement rundt biologifaget - slik intensjonen er, sier han dette:

- Når nesten 800 elever fra mer enn 50 skoler over hele lander var med i første kvalifiseringsrunden, så viser dette at tiltaket skaper et betydelig engasjement hos både skolene og elevene. Så blir det jo sikkert en del mer blest om dette etterhvert som vi nærmer oss den internasjonale finalen i juli.