– Vi vil forsøke å få med så mange som mulig på den store ryddejobben, mens bibliotekene og Runde Miljøsenter sørger for kunnskap, sier Ingeborg Ukkelberg som er kommunikasjonsansvarlig i ÅRIM.

Ukkelberg og kollegene Petter Sandvik og Linn Urke Osnes i renovasjonsselskapene i Ørsta og Volda og på Søre Sunnmøre brukte noen timer i fjøra på Giske fredag formiddag.

Resultatet var flere sekker med plastavfall som var samla sammen bare på et lite område.

Vandreutstilling

I dag går startskuddet for ei vandreutstilling om plastforsøpling som skal rundt på bibliotekene på Sunnmøre de neste ukene.

– Runde Miljøsenter har laget utstillinga som er en slags «lightversjon» av den som står på miljøsenteret, sier Petter Sandvik. Vi i renovasjonsselskapene er veldig glade for at bibliotekene ikke nølte med å engasjere seg i dette arbeidet.

– Dette tente vi på øyeblikkelig, og biblioteksjefene er veldig positive, forsikrer fylkesbiblioteksjef Anette Elin Koch.

Lavterskeltilbud

– Hvorfor engasjerer bibliotekene seg?

– Fordi vi er et lavterskeltilbud med tjenester til alle innbyggerne i kommunene, og vi kan nå ut med nyttig og viktig informasjon til mange, sier Anette Elin Koch.

Hun regner med at skoler og barnehager også vil benytte anledningen til å besøke utstillingen som er svært informativ.

Dugnadsånd

Men i tillegg til informasjon trengs det også god gammeldags dugnadsånd for å rydde opp i alt som driver i land i fjøresteinene våre.

– Og her håper vi at renovasjonsselskapene kan være med å skape et stort engasjement, sier Ukkelberg, Sandvik og Osnes.

– Vi skal selvsagt også hjelpe til med den praktiske biten.

Gratis levering

Alle de tre selskapene tar imot plastavfall etter ryddeaksjoner gratis, og nå kan det ryddes og leveres nesten hele året – ikke bare den vanlige uka i mai.

– Folk som vil rydde kan ta kontakt med oss på forhånd slik at vi blir enige om hvor og hvordan vi skal hente det avfallet som blir samla opp. Så kan de gå inn på nettsidene våre og registrere seg – både hvem de er og hvor de vil rydde.

– Vi håper at dette virkelig skal ta av nå framover. Det er en veldig viktig jobb å bli kvitt plasten.

– Hvis den marine forurensinga fortsetter som nå, blir det sagt at det i 2050 er mer plast enn fisk i havet. Det er ganske dystre perspektiver, slår Linn Urke Osnes fast.

Mikroplast

En ting er det avfallet som kan plukkes opp på strendene. Noe helt annet er mikroplasten som blant annet kommer fra rester av bildekk i svevestøvet som igjen havner i havet.

– Slike problemer må selvsagt løses på et overordna plan, men det betyr ikke at vi som enkeltpersoner ikke skal engasjere oss, sier Ingeborg Ukkelberg.

Rydd i påska!

– Men det er et sisyfosarbeid dette her?

– Det er det, men det blir i hvert fall ikke bedre av at man ikke gjør noe.

– Så få med deg familie, venner og naboer og rydd ei strand. Et helt utmerket alternativ hvis skiføret svikter i påska, er oppfordringa fra Ingeborg Ukkelberg, Petter Sandvik og Linn Urke Osnes.

Ingeborg Ukkelberg fant denne dreggen som kanskje kan komme til nytte igjen. Foto: Nils Harald Ånstad