Lensmann i Ørsta og Volda, Guttorm Hagen, har fått flere henvendelser fra folk som har funnet løpeseddelen i postkassene sine. På seddelen står følgende:

« Dei går iblant oss! Tirsdag 18.04 kl. 11.45 utenfor Volda rådhus blir det demonstrasjon mot homofile og rettighetene de ufortjent har blitt tildelt av idiotene som styrer den norske stat. Ta med fakler, banner og familien. Dissa krypa har ingen plass i vår religion eller vårt samfunn!»

– Alle reaksjonene i Volda er så langt negative, sier Hagen og legger til at ingen ansvarlige har stått fram.

Politiet følger med

– Det er slik at demonstrasjoner skal meldes inn til oss. Politiet er ansvarlig, og vil i slike situasjoner komme med en plan for gjennomføring. I dette tilfellet er dialogen fraværende. Jeg vil følge med, og stiller meg skeptisk til at det skal bli brukt fakkel som effekt midt på dag i april, sier Hagen og legger til at ved en demonstrasjon skal grunneier også gi sin aksept.

– Politiet kommer til å stille med patrulje i området, også får vi gjøre en vurdering der og da i forhold til hva vi skal gjøre. Helt personlig tror jeg ingen, eller svært få, kommer til å møte opp på dette, sier lensmannen.

– Denne er ikke god

En av dem som reagerer på budskapet på løpeseddelen er redaktør i Møre Nytt, Rune Sæbønes. På Facebook skriver han at han vil stille opp på demonstrasjonen – på sidelinja.

– Og det bør flere av oss gjøre. Med det mener jeg ikke bare oss som dette svineriet er et angrep på. Men alle oss som mener at samfunnet vårt er for alle. (...) Det kan kanskje bli ignorert, men tror det er greit å knekke faenskapen først som sist, skriver Sæbønes.

Rune Sæbønes. ARKIV

Før jul sto han fram som homofil, og i mars var han med i en omfattende artikkel om det hele i Klassekampen. Han innrømmer at han tar seg nær av budskapet på løpeseddelen.

– Ja jeg tar meg faktisk nær. Det karakteriseres som et knip. Det føles ikke bra, selv om jeg er ganske sikker på at dette er et fåtall personer, sier Sæbønes som ovenfor Sunnmørsposten hevder lappen har funnet vegen ned i 1.000 postkasser.

–Jeg bor heldigvis ikke i Volda, og har ikke mottatt lappen selv. Nå er jeg så gammel at jeg tidligere har vært borti en storm og en orkan før, men jeg tenker på unge homofile her i Ørsta og Volda: Denne her er ikke god, sier han.

Stiller på motdemonstrasjon

Sæbønes forteller at han, med flere, nå søker formelt om demonstrasjonsløyve til tirsdag.

– Så får vi gjort det på lovlig vis. Vi skal bare stå på sidelinja og ikke si et ord, bare være der. Dette i tilfelle feigingene kommer, noe jeg egentlig tviler på.