Torsdag starter landsmøtet i Arbeiderpartiet. Landsmøtets viktigste oppgave er å vedta nytt partiprogram for de neste fire årene, et program Ap håper og tror skal ligge til grunn for fire år med Ap-regjering.

Men partiets lokallag i Møre og Romsdal bryr seg enten ikke om hva som står i programmet, eller de er enig i absolutt alt som er foreslått fra programkomiteen i partiet.

Unntaket er lokallagene i Kristiansund og Sunndal. De har sendt inne en rekke endringsforslag. Det er de ikke aleine om. I alt er det 750 sider med endringsforslag til programmet som landsmøtet skal behandle. Forslagene kommer fra lokal- og fylkeslag over hele landet.

To forslag

Unntaket er Aps lokallag på Sunnmøre og i Romsdal. Her finnes det kun ett forslag fra Midsund Ap om arbeidsbetingelser for sjøfolk og ett fra Ulstein Ap om kommunal boligskatt. Forslaget fra Ulstein er for sikkerhets skyld foreslått avvist både av fylkesstyret og av Aps sentralstyre.

Fylkesleder Per Vidar Kjølmoen forklarer det med at fristen for lokallagene til å sende inn endringsforslag var veldig tidlig.

– Fristen for å sende inn slik at en kom med i det heftet som legges fram på landsmøtet var allerede før jul. Det tror jeg er forklaringen på at mange lokallag ikke har sendt inn sine forslag, sier Kjølmoen.

– Men fristen var den samme for alle. Det har likevel kommet inne flere hundre forslag til endringer?

– Lokallagene var nok ikke helt rigget for dette. Debatten i partiet var ikke helt i gang, og det var på dette tidspunktet lenge til fylkesårsmøtet, sier Kjølmoen.

Fogderikamp

Engasjementet på fylkesårsmøtet var det som kjent ikke noe å si på. Der var det full kamp mellom fogderiene om posisjoner i styret fylkeslaget.

– Alle vedtakene med forslag til endringer i programmet fra fylkesårsmøtet er oversendt til partiet, men de kom ikke med i det skriftlige materialet som blir lagt fram på landsmøtet. Men disse forslagene vil bli fremmet av våre delegater under møtet. Det er det full anledning til, sier Kjølmoen.

Ap-nestleder Hadia Tajik har ledet arbeidet med nytt partiprogram. Hun har ikke hørt mye fra fylkeslaget i Møre og Romsdal. Her sammen med fylkesordfører Jon Aasen. Foto: Morten Hjertø