– Det begynte å gå rykter på byen i 2013 som jeg fikk høre om. Som politiker kan du ikke forholde deg til rykter, du er nødt til å ha fakta på bordet før du kan ta opp ting i politiske fora. Derfor kontaktet jeg kommunerevisjonen. De gjorde mindre undersøkelser, og OK Entreprenør AS forsvant fra Bingsa en stund, forteller Fylling.

Fylling sier han fikk nyss i at maskiner sto på Bingsa uten avtale og uten utlyste anbud.

Brukte millioner uten avtale

Bingsa har gjort ulovlige anskaffelser for nærmere 24 millioner kroner fra OK Entreprenør AS uten anbudsrunde – og uten en eneste form for skriftlig avtale.

Mellom 2014 - 2016 fikk selskapet betalt mellom 7-9 millioner for arbeid, noe som utgjør en betydelig del av driftsinntektene til entreprenøren.

I tillegg gjorde Bingsa en ulovlig anskaffelse av Miljøkvalitet AS verdt 2 millioner uten anbudsrunde.

– Gjort med viten og vilje

– Alle som jobber i kommunen vet at dette har vært ulovlig. Dette er gjort med viten og vilje. Det gjør meg forbanna. Det som har skjedd er fullstendig respektløst overfor byens borgere. De har ikke hatt mye respekt for seg selv heller, og det er rart at Økokrim ikke har kommet inn i bildet. Her er det så mange påstander at politiet burde sjekke dette. Det er ikke opp til rådmannen å vurdere om dette er en politisak. Jeg mener dette som skattebetaler, sier Fylling.

Han angrer i dag på at han ikke gikk hardere til verks i 2013.

– Det er synd for andre entreprenører som ikke har fått lov å være med å gi anbud. Det er synd for de ansatte på Bingsa som har blitt overbelastet og ikke hatt nok folk. Jeg skulle også visst hvor mye som er fakturert fra entreprenøren. Entreprenører tar betalt fra maskinene står på plass uten at de nødvendigvis er i arbeid. Her kan det hende at regninga skulle vært mye mindre, mener Fylling.

– En ukultur

Han roser borgeren som tipset ham i 2013, slik at han fikk varslet kommunerevisjonen.

– Alt som kommer fram nå er bra. Vi skal ikke ha en ukultur hvor kommunen roter med skattepenger og det vi betaler gjennom renovasjonsavgiftene. Det er tydelig at kommunen har fulgt for dårlig med, sier Fylling.

Selv var han ikke varaordfører i perioden, men satt som leder i helse- og velferdskomiteen. Han var også involvert i ÅRIM, men det var ikke i den forbindelse han varslet.

– Det var borgeren som ante ugler i mosen, og jeg tok saka videre. Jeg har kun snakket med kommunerevisjonen en gang i 2013, sier Fylling.

Det er ikke offentlig kjent hvem den nye eksterne varsleren er om årene 2014-2016. Bruken av OK Entreprenør AS på Bingsa eskalerte etter at Bingsa fikk en kontrakt med Tafjord Kraftvarme AS i 2014.

«Eksternt innspill»

Kommunerevisor Kjetil Bjørnsen bekrefter i sakspapirene at de hadde en avgrenset kontroll i 2014 av 2012 og 2013 som følge av et eksternt innspill.

– Og kommunerevisjonen tolket da fakturaene som ble kontrollert dithen at det forelå en avgrenset avtale mellom Ålesund kommune og leverandøren, ifølge sakspapirene.

– Noen bør sies opp

Ved en ny kontroll  i 2016 avdekket revisjonen at innkjøpene fra Bingsa Næring hadde blitt svært omfattende uten kontrakter. Revisjonen har også avslørt alvorlig ulovlig overtidsbruk og økonomiske uklarheter.

– Noen bør sies opp. De skal ikke få lov til å si opp selv en gang. Politiet må kobles inn for å sjekke om det har skjedd kriminelle ting her. For meg høres det som har foregått helt kriminelt ut. Samtidig frykter jeg at denne type ukultur skal finnes igjen i andre avdelinger, tordner Fylling.

Krever ekstern gransking

Han slakter hele kontrollsystemet til Ålesund kommune.

– Når dette får lov til å surre fullstendig utenfor enhver kontroll, sier det noe om kontrollsystemet til hele kommunen. Den interne granskingen har åpenbart ikke fungert. Politiet må inn. I tillegg må kommunerevisjonsdistriktet eller andre eksterne granskere inn i saka.

– Noen som ikke er ansatt direkte i kommunen bør kontrollere det som har skjedd, mener Fylling.

– Største alvor

– Som ordfører vil jeg understreke at dette er en sak som både politisk og administrativ ledelse i Ålesund kommune ser på med stort alvor. Det arbeides for fullt med undersøkelser/kartlegging for å komme til bunns i - og rydde opp i eventuelle lovbrudd som er gjort. Det offentlige skal være forbilledlige i forhold til å følge lovverket og arbeidslivets spilleregler, uttaler ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap).

Når det gjelder uttalelsene til Fylling mener hun det er vanskelig å imøtegå påstander som er basert på rykter på byen fra flere år tilbake.

– Som mangeårig politiker stiller jeg et spørsmålstegn ved at varsleren, som på den tida var en ledende politiker i kommunen ikke tok disse påstandene direkte opp med kommuneledelsen og daværende rådmann. Selv om Fylling ikke selv var varaordfører på dette tidspunktet, så var det FrP som hadde den posisjonen, og de var en del av det politiske flertallet som styrte byen, påpeker Vinje Aurdal.

– Hvis det stemmer at kommunerevisjonen har visst om dette siden 2013, så er jeg litt forundret over at kommunen ikke er blitt varslet tidligere, slik at det kunne vært ryddet opp på et langt tidligere tidspunkt, legger hun til.