30 år senere er Jukebox platebar siste gjenværende platesjappe i Ålesund – og den eneste «ekte» platebutikken mellom Trondheim og Bergen.

– 14 platebutikker er lagt ned i Ålesund og omegn siden jeg starta opp. Mens vi har klart oss. Det er vi litt stolte av, forteller 50-åringen.

Den 18. mars fylte Jukebox 30 år – og er dermed Norges nest eldste platebutikk som fortsatt holder stand. Det har vært noen tøffe år, men de har klart seg.

(mer å lese under bildet)

1994: Bjørn Tore Jeppesen bak disken i Jukebox på Grimmergaarden. Året før solgte de sin siste vinylplate, og CD-platene tok over. Nå er vinylen tilbake for fullt.

De første årene holdt butikken til i Grimmergaarden (dagens Ålesund Storsenter). Fra 1995 til 2007 hadde de en avdeling på Moa, før Jukebox starta opp dagens spesialbutikk for vinyl i Kipervikgata 1b. I et lokale der mora til Bjørn Tore i mange år drev parfymeri, og som fortsatt er i familiens eie.

Vinyl er tilbake

– Vinyl har nå gått forbi digital nedlasting i England. I 1993 solgte vi vår siste vinyl, og CD-platene overtok. Vinylplater var da noe folk kastet eller ga vekk. Nå er det motsatt, forteller Bjørn Tore Jeppesen.

De siste årene har salget av vinylplater gått stadig oppover i Norge. Det fysiske formatet, med en lydkvalitet som entusiastene mener er uovertruffen – og med stilige platecover du kan se, ta og føle på. Ikke minst blant yngre mennesker er de analoge platene på full fart tilbake til hjertene hos musikkelskere. I tillegg til de noe eldre som aldri ga helt slipp på vinylplatene – og de som har gjenoppdaget dem.

2007: For ti år siden åpnet Jukebox dørene i Kipervikgata, i lokalet der mora til Bjørn Tore Jeppesen i mange år drev parfymeri.

Nå selger den 38 kvadratmeter lille platebutikken i Ålesund sentrum vinylplater for to millioner kroner i året. Både nyutgivelser, og ikke minst brukte.

Det du ikke finner blant skattene i butikkhyllene, kan de bestille for deg. Etter 30 år i bransjen har «Jeppe» kontakter og vet hvor man kan finne.

Selv om Jukebox for to-tre år siden «tok steget» og lempet ut CD-ene, har butikken fortsatt noen slike til salgs. Men da kun nyheter og de store titlene.

Endog har sjappa brukte, gammeldagse kassetter – til 30 kroner stykk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Vinyl er tingen: Tore Kristensen Vestre er kunde hos Jukebox. Her med nyplata fra Deep Purple. – Den skal jeg ha, sier 37-åringen. Som har vokst opp med CD, men blitt vinylfrelst.

Nest etter LP-platen var kompaktkassetten det viktigste lagringsmediet for musikk fram til de digitale mediene overtok. Nå er den en kuriositet.

– For noen år siden kom det inn en kar med en samling kassetter han hadde hatt stående på loftet. Og lurte på om jeg ville ha dem. Faktisk solgte jeg to av dem senest i går, forteller Jeppesen.

Nyter godt av retrobølgen

I tillegg til salg av plater og -spillere, er Jukebox så mye mer. Å komme inn i butikken, er som å havne i en annen tid.

– Jeg er veldig glad i 50- og 60-tallet, forteller Jeppesen. Det passer utmerket til retrobølgen som skyller over landet.

I butikken er en original Wurlitzer jukebox fra 1959 selve hjertet i en imponerende samling av originalgjenstander fra da dagens besteforeldre vokste opp.

– Jeg fikk kjøpt den av en kar ute på Vigra. Den sto bortgjemt under masse høy i ei løe. Og så var det en entusiast fra Stordal som satte den i stand for meg. Siden er det utallige som har prøvd å få kjøpt den, forteller Jeppesen.

(fortsetter under bildet)

Konsert: Vokalist i bandet Giske, Alex Rinde (t.h), jobber på Jukebox platebar. Her fra en konsert med bandet på lasteplanet av veteran-firmabilen i fjor sommer.

Gamle platespillere, endog en sveivegrammofon, lamper og neonlys, grill-pinup-er brukt på snutelastebiler og mye annet har også sin plass i den vesle retro-verdenen. Stadig skiftes gjenstander ut, både i vindusutstillingen og inne i selve butikken.

– To ganger i året er jeg på det store antikkmarkedet i Vikingskipet. Der finner jeg nye skatter, forteller Jeppesen.

Han er også lidenskapelig opptatt av gamle skutere og veteranbiler, da spesielt folkevognbusser. Firmabilen til Jukebox er en grønn VW pickup i veteranklassen. Også butikkens avdeling for gaveartikler domineres av hans forkjærlighet for de gamle folkevognbussene. Like fullt, hos Jukebox er musikken likevel det viktigste.

– En fantastisk arbeidsplass

– Det er en fantastisk fin arbeidsplass, og det er en ren glede å jobbe her, sier Alex Rinde (47), den andre som jobber i butikken.

Han er selv artist, kjent fra The Margarets og – de senere årene – som vokalist i bandet Giske.

Alex jobbet på Jukebox i flere år på 90-tallet, før han i 1998 valgte å flytte til Oslo og satse på musikken. Fra 2012 var han igjen tilbake i gamlejobben i Ålesund. Da var vinylen på full fart tilbake, noe som også varmer et lidenskapelig musikerhjerte fra Giske.

Sammen betjener Jeppesen og Rinde gamle og nye kunder i Ålesunds siste platesjappe. I godt selskap med hunden «Elvis», som også er fast inventar der.

Comupterdog? Hunden «Elvis» på sin faste plass ved vinduet på Jukebox, som eieren hans driver. Mange forbipasserende turister tror den franske bulldoggen er en «computerdog».

Mange av kundene kommer langveis fra. Helt fra Romsdal og Nordmøre og enda lenger vekke.

– Her har jeg handlet mye musikk, både CD-er og LP-er. Det er veldig bra å ha en slik butikk i Ålesund, og servicen er god, sier Tore Kristensen Vestre (37) fra Ålesund.

Nylig gikk han over til vinyl, etter at en kamerat viste ham sin LP-samling.

– Jeg kjøpte platespilleren min her på Jukebox, forteller Vestre. Han vokste opp med CD-er, men er blitt vinylfrelst.

– Vinyl gir en helt anna lyd. Og vinyl kommer til å bli værende, mener han.

Lørdag er han tilbake i platesjappa i Kipervikgata. Da må han regne med å stå i kø.

«Record Store Day» er nærmest for 17. mai å regne blant musikkentusiaster.

En lørdag i april hvert år avholdes dagen som en markering av den kulturen uavhengige platebutikker verden over representerer. Mange utgivelser presenteres spesielt denne dagen, og kun et fåtall eksemplarer blir gjort tilgjengelige for salg i den enkelte butikk.

– På Record Store Day kan man gjøre et kupp. Og det er alltid spennende hva vi får inn av ting denne dagen. Hvert år er det lang kø utenfor butikken når vi åpner, forteller Jeppesen.

Og selv om mange forsøker, så nytter det ikke å ringe inn bestillinger, eller å sende mailer på forhånd.

– Man må møte opp fysisk, eller sende en kamerat for seg. Og det er førstemann til mølla, forteller Jeppesen.

Som mer enn gjerne ser fram til mange nye år og platedager i butikken sin.

– Det er dette jeg kan. Og det er dette jeg vil holde på med, så lenge jeg kan. Og jeg håper vinylen er kommet tilbake for å bli, sier han.