– Jeg er i tvil om flertallet på landsmøtet har skjønt hvilke konsekvenser dette har for oss som nå står midt i et arbeid med kommunesammenslåinger, sier Vinje Aurdal.

Med et knapt flertall (162 av 300 delegater), vedtok Ap-landsmøtet å fjerne ordene «som hovedregel» før «frivillig» fra programpunktet om kommunesammenslåing. Dermed har Ap en programformulering som er mer eller mindre identisk med det Senterpartiet står for.

– Arbeiderpartiets organisasjon sier nå klart fra at frivillighetslinja er vår linje, sier nestleder Trond Giske til Sunnmørsposten.

Tidsfristen ryker

Vinje Aurdal frykter konsekvensene dersom Haram tolker dette som en støtte til å søke om å slippe bli tvangssammenslått med Ålesund.

– Dersom Haram bestemmer seg for å søke fritak kan det, slik jeg har forstått det, først bli avgjort høsten 2018. Skjer det må vi begynne hele prosessen helt på nytt. Da rekker ikke vi fristen om at en ny kommune skal være på plass i 2020, sier Vinje Aurdal.

Trond Giske er forberedt på at Ålesund-ordføreren neppe liker dette vedtaket.

– Du sier det er et tydelig signal. Hvordan skal ordføreren i Ålesund, som står midt i en prosess som inkluderer en tvangssammenslåing, forholde seg til dette signalet?

– Eva er nok ikke fornøyd med dette vedtaket. Hun har flagget at hun hadde ønsket seg det motsatte, men så gjør landsmøtet det enda tydeligere at kommunesammenslåinger skal baseres på frivillighet, sier Giske.

Sløsing

Vinje Aurdal frykter at mye av det arbeidet de nå legger masse penger og tid ned i kan være helt fånyttes.

– Haram er nå med i alle de prosessene. Vi har ansatt folk til å kun jobbe med denne sammenslåingen. Så risikerer vi at det faller sammen. Det er sløsing med penger og ressurser, mener Vinje Aurdal.

Giske mener derimot at det fortsatt er mulig å få til kommunesammenslåinger.

– I flertallet av de frivillige kommunesammenslåingene står Arbeiderpartiet i spissen, og det er fullt mulig å få til sammenslåinger om man bygger det med kløkt.

– Jeg trekker ofte fram det Eva har gjort og fått til med kommunereformen, men så har altså Haram en annen oppfattelse av dette, sier Giske.

Vinje Aurdal er frustrert over at Ap og Høyre ser ut til å bruke kommunesammenslåinger som et spill mot hverandre i valgkampen.

– Det samme skjedde i 1995. Den gang var det vi som ønsket å gjennomføre en kommunereform, men ble stoppet av Høyre. Når skjer det motsatte. Jeg synes det er trist at Ap og Høyre bruker denne saka på denne måten, sier Aurdal.

Giske gir Sanner skylden for at kommunereformen er gått i stå.

– Sanner sin linje har virket mot sin hensikt. Det har vært tilfeldig, og uten en plan og styring, sier Giske. Han mener at reformen må bygges nedenfra med gode prosesser, sier Giske.

Avventer

Haram-ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) registrerer vedtaket på Ap-landsmøtet, men vil ikke si om det får betydning i forhold til om Haram kommer til å be en ny regjering om fritak fra tvangssammenslåingen med Ålesund.

– Det er for tidlig å si noe om dette nå. Dersom det blir et regjeringsskifte må vi ta en vurdering av hva vi skal gjøre, sier Krogsæter, og påpeker at det er kommunestyret som skal ta den endelige beslutningen. Der er det 15 mot 12 som sier nei til å bli slått sammen med Ålesund.

Frivillig: Eva like nok ikke dette vedtaket, sier Ap-nestleder Trond Giske. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje