Tirsdag gikk den store finalen i årets Kokkekamp mellom niendeklassinger i Ålesund, Sula og Skodje. Her skal de konkurrere om å lage den beste maten av kortreiste råvarer som i år var kjekjøtt og linefanga torsk.

Til topps

Kolvikbakken gikk til topps både i klassen for forrett og hovedrett, mens elevene fra Møre ungdomsskole i Ålesund hadde laget den beste safta som også er en del av konkurranseprogrammet. Hoveddommer var Harald Osa, og stjernekokken lot seg imponere over innsatsen til alle de seks lagene som hadde kommet til finalen.

Vinnere Glade vinnere fra Kolvikbakken ungdomsskole var Silje Olsen, Eline Dale, Signe Haugen Nogva og Hermine Torset. Foto: Ingebjørg Sporstøl

Samarbeid

Kokkekamp er et samarbeidsprosjekt mellom Klippfiskakademiet og restaurant- og matfag på Borgund videregående skole. Et av målene er å la ungdommen bli kjent med lokale råvarer og mattradisjoner, men også å gi dem et innblikk i de mange yrkesvalgene som finnes både i jordbruk, fiskeri og matbransjen.

Brimi

Mette Marie Scott-Dahl på Klippfiskakademiet hentet Kokkekamp-prosjektet til Ålesund fra Nord-Gudbrandsdalen der Arne Brimi var primus motor for et lignende opplegg. Finalen på Spjelkavik ungdomsskole tirsdag var den tredje i rekka, og nå kan det hende at resten av fylket også blir koblet på.

Hele fylket

- Vi trenger flinke folk i matbransjen i Møre og Romsdal, men det var bare hundre som søkte om læreplass i mat- og restaurantfagene, sier Nina Skovly. Hun er rådgiver for restaurant og matfag hos utdanningsavdelinga i Møre og Romsdal, og har invitert til inspirasjonssamling i Molde den 11. mai.

Best på saft Nicolai Tryggestad, Live Hanken, Dyveke Aarhus og Martha Myklebust fra Møre ungdomsskole i Ålesund hadde laget den beste safta. Foto: Ingebjørg Sporstøl

- Samlinga skal inspirere til et felles løft for disse fagene, og vi har invitert Mette Marie Scott-Dahl, Sissel Pilskog Brennholm fra Borgund videregående og Ingebjørg Sporstøl fra Ellingsøy ungdomsskole til å snakke om Kokkekamp som metode for samarbeid og rekruttering, forteller Skovly.

Nina Skovly var til stede på finalen i Ålesund, og sier at neste mål er å få med seg Nordmøre og Romsdal på et lignende prosjekt.

500 niendeklassinger på seks ungdomsskoler har kjempet om plass i finalen, og lagene  har komponert sine egne menyer.  I løpet av skoleåret har de også fått besøk både fra Klippfiskakademiet og fra Borgund videregående for å få inspirasjon og kunnskap om råvarene.

Torsk og kje

Møre ungdomsskole i Skodje stilte i finalen med kremet fiskesuppe med basilikum og gressløk som forrett, og kje i curry som hovedrett. Møre Ålesund konkurrerte med hot fiskesuppe og kje-taco med mørelefser. Kremet fiskesuppe var også forretten til laget fra Sula ungdomsskole som serverte kjekjøtt med kantareller, pommes frites og rosenkål som hovedrett. Laget fra Spjelkavik ungdomsskole laget en fiseskuppe med torsk, chilli og ingefær som ble servert med focaccia, mens kjekjøttet ble servert med siciliansk copanata, fetaost, crispy salat og revet sitron. Skarbøvik ugdomsskoles finaleretter var fisk- og skalldyrsuppe og kjekjøtt med fløtesaus og potetstappe.

Festmiddag

En del av premien er at vinnerretten serveres på en festmiddag på Klippfiskakademiet der både lærere, elever og andre involverte er gjester. Det var over seksti som benket seg rundt bordet for å nyte vinnermenyen fra Kolvikbakken tirsdag kveld.