Etter avsløringene fra kommunerevisjonen har Ålesund kommune erkjent at de ulovlig kjøpte tjenester fra OK Entreprenør og Miljøkvalitet AS i Bingsa for til sammen 26 millioner kroner uten anbudsrunde.

Kommunerevisjonen mener dette er brudd på lov om offentlige anskaffelser. Når det gjelder OK Entreprenør AS foreligger det ikke en eneste skriftlig kontrakt, ifølge en bekreftelse Sunnmørsposten har fått fra innkjøpssjef Jonny Indrevåg.

Les alle våre saker om Bingsa her

Miljø

Det er leder Kurt Oddekalv og saksbehandler Trygve W. Moxness i Norges Miljøvernforbund som har klaget. Bakgrunnen er ifølge sakspapirene at offentlige innkjøp har stor påvirkning på miljøet.

– Det er vesentlig at offentlige aktører lyser ut anskaffelsene på korrekt vis, også med tanke på områdene etikk, miljø og annet samfunnsansvar, fordi dette enkelt skal bidra til kvalitet og troverdighet om den offentlige tjenesteproduksjonen. Ved ulovlige direkte anskaffelser er det ikke mulig å kontrollere om det mest miljøvennlige tilbudet har blitt valgt, påpekes det.

Det er styret i Norges Miljøvernforbund - Møre og Romsdal som har kommet til at de vil klage, og dermed tar kostnadene.

Fjernet utstyr nylig

Sunnmørsposten fikk i forrige uke opplyst fra teamleder på Bingsa at OK Entreprenør AS da var i ferd med å fjerne alt av utstyr de hadde i Bingsa. Rådmann Astrid Eidsvik har påpekt at det ikke er lov å jobbe videre uten kontrakt. Kommunen ser nå på hvordan de skal løse situasjonen best mulig med tanke på at driften må fortsette.

Ifølge NRK skal kommunen kjøpe tre maskiner og utføre arbeidet i egen regi.

Nytt regelverk

KOFA fikk fra 1. januar 2017 tilbake gebyrmuligheten for ulovlige direkte anskaffelser.

– Dette innebærer at KOFA igjen har myndighet til å ilegge offentlige oppdragsgivere et gebyr opp til 15 prosent av kontraktens verdi dersom KOFA finner at vilkårene for å ilegge gebyr er til stede, opplyser de i en pressemelding.

Sunnmørsposten har forsøkt å komme i kontakt med KOFA for en kommentar uten hell.

Retting

Sunnmørsposten skrev opprinnelig i denne saken at Ålesund kommune risikerer gebyr som følge av endringen 1. januar 2017. Saksbehandler Trygve W. Moxness i Norges Miljøvernforbund opplyser at ettersom anskaffelsene startet opp før 2017, så slipper Ålesund kommune unna gebyr. Årsaken er at det nye regelverket ikke har tilbakevirkende kraft på prosjekter som er oppstartet før 2017.

Sunnmørsposten beklager feiltolkningen av regelverket.

– Ved å klage har vi gitt kommunen gratis revisjon utført av Norges dyktigste og mest profesjonelle jurister på fagområdet anskaffelser, sier Moxness.

Les alle våre saker om Bingsa her