Hun vil ikke svare på om hun hadde lyst på nestlederjobben. Konstaterer bare at hun ikke ble spurt.

– Yngstemann er bare fire uker og jeg skal være valgkampleder her hjemme i Møre og Romsdal. Jeg har mer enn nok å gjøre, er alt hun vil si om det.

Til manges overraskelse sa både Ketil Solvik-Olsen og Per Sandberg ja til å fortsette som nestledere til tross for at ingen av dem tar gjenvalg til Stortinget.

– Jeg skal fortsette i sentralstyret og 3. juli går jeg tilbake i jobben som innvandrings- og integreringsminister. Så jeg har mer nok å gjøre, er det Listhaug vil si.

Fyrer løs

(fortsetter under bildet)

Barnebarn: Bestemor Harriet Listhaug tok barnebarnet Steffen på tur i vogna mens Sylvi samla partitoppene på stua. Foto: Marius Simensen

Hun er hjemme på gården til mor og far på Sjøholt. Her skal hun ha sin valgkampbase. Mens mor Harriet er ute på trilletur med fire uker gamle Steffen, har Sylvi samla toppene på Frp-lista i fylket rundt stuebordet.

Her fyrer hun løs mot KrF-leder Knut Arild Hareid, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Arbeiderpartiet blir vår hovedmotstander, fastslår Listhaug.

Og legger ikke skjul på at kampen om KrFs gunst blir en viktig del av valgkampen. Listhaug er klar med en hilsen til KrF-landsmøtet.

– Jeg har registrert at Ap-landsmøtet har vedtatt det tredje kjønn hen og fjernet k-en i KRLE-faget. Vi ser at Arbeiderpartiet på en rekke verdisaker markere avstand til KrF.

– Men mange i KrF, Hareide inkludert, har reagert på din retorikk i saker om asylsøkere og innvandrere. De sier at du er et av problemene i samarbeidet mellom KrF og Frp?

– Retorikk på innvandringsfeltet er kjempeviktig. Det dreier seg om å gi et tydelig signal utad om at grunnløse asylsøkere og folk som er økonomiske flyktninger ikke vil få innvilget opphold. Da stopper også tilstrømningen opp.

Press mot grensene

– Hva mener du da om de signalene KrF-lederen sender ut?

– Knut Arild Hareides retorikk vil føre til økt tilstrømning og økt press mot våre grenser, er beskjeden fra Listhaug.

Hun er i gang med valgkampen og det vil hennes politiske motstandere i fylket få merke. Hun skal drive nasjonal valgkamp på innvandringsområdet, resten av tiden skal hun bruke til å reise rundt i fylket.

Turne i fylket

Der skal hun fortelle om at levende bygder ikke har noe med Senterpartiet å gjøre.

(forsetter under bildet)

Valgkamp: Listetoppene på besøk hjemme hos Sylvi Listhaug på Sjøholt. Knut Flølo, Jan Steinar Engeli Johansen, Sylvi Listhaug, Svein Harsjøen og Håkon Strand.

– En stemme til Senterpartiet er en stemme til Ap som igjen betyr 15 milliarder i økte skatter. Det er ikke det som eksportfylket Møre og Romsdal trenger. Det er ikke en politikk som gir levende bygder, er beskjeden fra Listhaug.

Hun utpeker helse, næringspolitikk og samferdsel som de viktigste sakene for valgkampen i fylket.

– Vi skal bygge det nye sjukehuset på Hjelseth og sikre dagens funksjoner ved sjukehuset i Ålesund, er løftet fra Listhaug.

Som er tilbakeholden med å tallfest hvilke valgresultat hun vil være fornøyd med.

– Fire år med regjering betyr slitasje. Det er enklere å drive valgkamp fra opposisjon. Klarer vi valgresultatet fra 2013 på 16,3 prosent skal vi være kjempefornøyd.

–Det kan innebære en tøff kamp for å sikre andremandatet til Jon Georg Dale?

– Vi må jobbe steinhardt for å klare to mandater fra fylket. Men det skal vi gjøre.

Og avslutter med en liten advarsel.

– Jeg har aldri vært en politikere som har ønsket å bli populær hos alle, sier Listhaug.

Tonen for valgkampen er satt. Et lite gårdsbruk på Sjøholt blir viktig i månedene som kommer.

Valgkamp: Listetoppene på besøk hjemme hos Sylvi Listhaug på Sjøholt. Knut Flølo, Jan Steinar Engeli Johansen, Sylvi Listhaug, Svein Harsjøen og Håkon Strand. foto: Marius Simensen. Foto: Marius Simensen