Flertallet vedtok å øke barnetrygden betydelig, men samtidig at barnetrygden skal skattelegges slik at de med lavest inntekt får mest barnetrygd etter skatt.

Omfordele

Tilhengerne argumenterte for at dette vil bidra til omfordeling, samtidig som det kan sikre at barnetrygden beholdes som en universell ordning.

– Diskusjonen denne våren har vist at barnetrygden ikke står så trygt som den burde lenger. Dette kan være en måte å sikre ordningen mer legitimitet på, sa Dagrun Eriksen til NTB i forkant av avstemningen.

Forslaget møtte imidlertid sterk motstand: KrFs egen stortingsgruppe var blant dem som advarte mot forslaget og mener at barnetrygden da vil svekkes for mange barnefamilier.

Jevnt Partiet var splittet i saka, og det ble avgitt stemme flere ganger for at tellekorpset skulle være sikker på resultatet.

- Vanskelig å kommunisere

Delegasjonen fra Møre og Romsdal stemte mot å skattelegge barnetrygden.

- Jeg ble veldig overrasket over at det fikk flertall, sier Harry Valderhaug, ordfører i Giske.

- Vi er jo enige i at vi må prøve å gradere mellom de som tjener mye og lite, men å legge skatt på barnetrygd synes jeg prinsippielt er skummelt for KrF.

Fra talerstolen sa Giske-ordfører Harry Valderhaug at han grudde seg til å reise hjem til den vakre og barnerike øykommunen og forklare et slikt vedtak.

Kritisk - Dette blir vanskelig å kommunisere til barnefamilier, sier Harry Valderhaug.

Etter vedtaket utdyper han til Smp.no:

- Jeg gleder meg alltid til å reise hjem til vakre Giske, men hvis jeg blir spurt om vedtaket vi har gjort nå, så blir det vanskelig å kommunisere dette til barnefamilier, sier han.

- For det første så blir det vanskelig å forklare hva barnetrygden blir. Det blir avhengig av inntekt og fradrag folk har.

For det andre mener han dette setter kontantstøtten i spill.

- Det er vanskelig å forstå argumentasjonen av å skattelegge barnetrygden, men ikke kontantstøtten.

Vil øke kontantstøtten

KrF har også vedtatt flere endringer i dagens kontantstøtte.

Landsmøtet vedtok å øke kontantstøtten fra 11 til 14 måneder, samt at minoritetsforeldre med svake norskkunnskaper skal få språkkurs med barnepass dersom de mottar kontantstøtte. Landsmøtet vedtok også en rett til å kombinere kontantstøtte med deltidsplass i barnehage, slik at én dag i barnehage skal føre til én dags trekk i kontantstøtte.

- Det støtter jeg. Jeg synes det er en veldig fin ordning som viser dette med frivillighet. At en barnefamilie kan få redigere hverdagen slik det passer best for den enkelte er et veldig viktig prinsipp, sier han.

Landsmøtet sa derimot nei til det kontroversielle forslaget fra programkomiteen om å innføre en «turbo-kontantstøtte», der foreldre kan få utbetalt dobbelt så mye i måneden – 15.000 kroner – dersom de tar ut hele støtten i løpet av seks måneder.