Sunnmørsposten har tidligere skrevet at flere tusen norske familier risikerer å miste tilbudet om helgeavlastning.

Men mange kommuner bryter arbeidsmiljøloven når de tilbyr dette. En høyesterettsdom har slått fast at avlastere må regnes som arbeidstakere, ikke oppdragstakere, i kommunen. Dermed kan avlastere som fra før er ansatt i kommunen ikke jobbe 48 timer i strekk gjennom en hel helg.

BAKRUNN: Elise (16) blomstrer etter en helg hos avlaster Lise. Nå står Elise og tusenvis av andre barn i fare for å miste tilbudet. (betalingssak)

Håper på endring fra 1. juli

I flere måneder har arbeidsministeren jobbet med å finne en løsning, og nå sendes et forslag ut på høring:

- Nå sender vi ut på høring en endring i forskriften for arbeidstidsreglene, slik at avlastere kan ha 48 timers sammenhengende vakt.

Forslaget innebærer også at avlastere kan jobbe 88 timersuker - den uka de har barnet i helga.

- Vi har fått tilbakemelding fra KS på at hovedtyngden av de som får avlastning får det i helgene. Det vi foreslår nå løser helgene for familiene og sikrer at en og samme person kan være avlaster gjennom helga, sier Hauglie.

Forslaget har seks ukers høringsfrist - som er det korteste man kan ha.

- Jeg tar sikte på at endringen vil gjelde fra 1. juli, og håper dette bidrar til å løse floken som mange familier har kommet opp i, slik at man kan gjenoppta avlastning på lovlig vis.

Kan bli dyrt

- Så er vi tydelig på at vi samtidig må jobbe videre for å se om vi kan gjøre noe mer med tanke på ferieavvikling.

- Hva med overtidsbetaling for avlastere - det kan vel fort bli dyrt for kommunene å betale overtid for 48-timersvakter?

- Det kommer litt an på avtalene som partene inngår. Det blir opp til arbeidsgiverne og arbeidstakerne å bli enige, sier hun.

- Det jeg har vært opptatt av er at høyesterettsdommen har satt en stopper for tilbudet man har i dag, og både arbeidstaker, arbeidsgiver og brukerne har vært opptatt av å kunne fortsette. Nå legger vi til rette for at denne type avlastning fortsatt skal være mulig. Dette er en gledens dag.