Et mindretall i Frps landsstyret foreslår i programmet at kommunesammenslåing kun skal skje frivillig. Møre-delegasjonen til landsmøtet er delt i synet på tvang for å slå sammen kommuner.

Fylkesleder Frank Sve er sammen med statsrådene Jon Georg Dale og Sylvi Listhaug tindrende klar på at Stortinget må ha muligheten til å bruke tvang.

– Vi mener at det er Stortinget som skulle tegnet kommunekartet, påpeker Sve.

Senterpartiets voldsomme framgang på meningsmålingen har skremt mange både i Frp, Høyre og Ap. Landbruksminister Jon Georg Dale langer ut mot Senterpartiet ønske å reversere kommunereformen.

– Arbeiderpartiet har kjøpt Senterpartiets billige retorikk om at kommunegrensene skal være slik det var på slutten av 60-tallet. Det har skjedd noe i mellomtiden, konstaterer Dale.

De tviler sterkt på at Frp-landsmøtet skal legge seg på samme linje som Senterpartiet og Ap.

– Vi får se hvordan denne debatten blir under behandlingen av programmet. Jeg mener i hvert fall det er svært viktig at Stortinget får muligheten til å håndtere situasjoner der en kommune hindrer andre i å slå seg sammen, sier Dale.

Nei til tvang

Ålesund Frps Geir Stenseth er ikke enig. Han står midt i prosessen med å lage en ny storkommune rundt Ålesund.

Frivillig Ålesund Frps Geir Stenseth støtter de som mener en ikke kan bruke tvang i kommunesammenslåinger. Arkiv. Foto: Staale Wattø

– Min personlige mening er at det ikke skulle vært brukt tvang. Slik denne prosessen har utviklet seg er det oppstått det rene kaos, sier Stenseth.

Han mener Stortinget i utgangspunktet skulle tegnet kommunekartet. Når det ikke skjedde mener han det blir helt feil å gå inn med tvang nå overfor en kommune som Haram.

– Det er skapt en veldig vanskelig situasjon ved at en vil bruke tvang overfor Haram. Det blir rart for meg når lille Sandøy kan skape tvang overfor store Haram, sier Stenseth.

Han oppfordrer derfor Haramspolitikerne å holde en ny folkeavstemning.

– Vi i Frp er folkeavstemningspartiet. Nå står Haram overfor et klart valg. Ja eller nei til Ålesund. Det bør det holdes folkeavstemning om, sier Stenseth.