Nå er føreren av racingsykkelen anmeldt og førerkortet beslaglagt. MC-en er videre avskilta. Farta ble målt til 180 km/t av UP, opplyser politiet.

– Dette var en motorsykkel som er laga for å gå veldig fort, en såkalt R-sykkel eller racingsykkel, forteller vakthavende operasjonsleder hos politiet, Borge Amdam.

– Sykkelen var lett å høre på god avstand, legger han til.

Målt i Brusdalen

Det var på E136 i Brusdalen, ikke i Moa-/Vegsund-området som smp.no først skrev, at UP målte farta til 180 lørdag ettermiddag.

Den raske motorsykkelen var på veg vestover, utover mot Moa. Som politiets operasjonsleder satt Borge Amdam med ansvaret for søket etter sykkelen og føreren lørdag ettermiddag og kveld.

– Det var jeg som skulle ta beslutninger om hvilket nivå vi skulle legge dette på, hvor langt politiet skulle strekke det, uten at noen blir skadd, sier Amdam. Han forteller at på bakgrunn av egne observasjoner søkte politiet først etter mannen i Moa/Vegsund-området.

Taktiske sperringer

Etter hvert satte de i stedet ut taktiske sperringer.

En av disse var på Glomset på fylkesveg 656 i Skodje.

– Vi jakta ikke etter han innover mot Glomset, understreker Amdam.

– Stopp-posten på Glomset fortalte at de hørte han kom mot dem før de så han, sier han videre.

Også der stakk sykkelføreren av.

– Det var ei lita åpning mellom et autovern og en bil, ikke stort mer enn at det var plass til en motorsykkel. Der kjørte han igjennom og forsvant videre i veldig stor hastighet. Patruljen på stedet omtalte det som hasardiøs kjøring, forteller Amdam.

– Da avslutta vi fordi vi så hvor desperat han var, og at han trolig ikke ville stanse uten at noen ble skadd, sier operasjonslederen.

Engstelige

Politiet visste ikke sikkert om det var sykkelens eier som også var fører. Men de tok kontakt med pårørende til sykkeleieren.

– Etter hvert ble vi engstelige fordi pårørende ikke fikk kontakt med han. Han møtte heller ikke opp til avtaler som var gjort. Derfor satte vi i gang en leiteaksjon for å utelukke at det var ei ulykke etter at han kjørte vekk fra politiet i stor fart.

Personell fra Røde Kors, Norske Redningshunder og politiet ble like etter midnatt satt i arbeid for å finne eieren av motorsykkelen.

– Vi søkte i første rekke på de stedene det er mest svinger på vegen, forteller Amdam.

Edru

Like etter klokka 04.00 søndag morgen kunne politiets operasjonsleder John Bratland opplyse at leiteaksjonen var avslutta og at mannen hadde kommet til rette.

– Vi ble kontakta av pårørende, som fortalte at han hadde kommet til rette, forteller Amdam.

– Det ble tatt promillekontroll av mannen, og det ble stadfesta at han var edru, sier operasjonslederen videre.

Amdam forteller at de nå har sikta en sunnmøring i 30-åra. Slike fartsovertredelser gir normalt ubetinga fengsel.

– At han ikke ville avslutte kjøringa si men kjørte hardt videre vil trolig skjerpe straffa, sier Amdam.