Mathias Etnestad og elever fra Sunnmøre Folkehøgsskule i Ulstein var på tur til Skageflå og fikk orkesterplass til raset.

– Det kom ut av ingenting. Plutselig hørte vi høye smell fra fjellsida og så  steinblokker som raste nedover fjellet. Det var spektakulært, forteller Etnestad.

Røyksky og bølger

På skoletur Mathias Etnestad fanget raset på film. Foto: Privat

Han forteller at det dannet seg ei stor røyksky av raset, og at elevene kunne se mindre bølger i sjøen.

– Men vi følte oss veldig trygge der vi stod, understreker han.

Ifølge Etnestad gikk raset klokka 15.50 mandag.

En time tidligere, da elevene var på veg opp Skageflå, hørte de også mindre steiner som raste nedover fjellsida i rasområdet. Etnestad anslår at rasområdet ligger 2-3 kilometer i luftlinje fra Skageflå. Og der fikk elevene altså en opplevelse de seint vil glemme.

– Vi var rundt 100 elever, i tillegg til noen lærere. Jeg har i alle fall aldri opplevd noe lignende, sier Etnestad, som opprinnelig er fra Førde.

LES VÅR SPESIAL: Når Åkerneset rasar ut vil fjorden reise seg nådelaust meter og rasere alt på sin veg. I Møre og Romsdal er det fleire fjell som trugar. Kven blir råka, og korleis vert dei trygga ?

Ikke sammenheng med Åkernes

NVE er varslet og har folk ute for å inspisere og dokumentere, forteller sjefsgeolog Lars Blikra.

– Det har gått et ganske stort steinras. Det var stort nok til at det laget en bølge inn mot Geiranger, sier sjefsgeolog Lars Blikra i NVE til Sunnmørsposten mandag kveld.

– Vi har folk oppe som skal undersøke området.

Skredet har ingen sammenheng med det ustabile fjellpartiet NVE overvåker ved Åkernesrenna, ifølge Blikra.

– Folk ble litt skremt

– Utgjør dette noen fare?

– Folk ble jo litt skremt og redde, selvfølgelig, i og med at vi har en beredskapsplan for en bølge. Men dette har ikke noe med de store scenarioene vi overvåker, beroliger geologen.

Det er mange bratte fjellsider langs fjorden, og går derfor relativt ofte ras av ulike størrelser.