– Jeg tror at jeg tenker mer på verdien av frihet enn det mange andre gjør. Det kommer nok av seg selv når man har opplevd krig på nært hold, sier Sigrun Aas.

Hun tjenestegjorde som sjukepleier for Nato og FN i krigen i Bosnia.

– Jeg var på sjukehuset og tok imot døde og sårede etter at rundt 8.000 ble drept i Srebrenica-massakren. Sjukehuset var helt utbombet og fullt av flyktninger. Slike inntrykk gjør noe med deg, sier Aas.

– Jeg har blitt mer og mer bevisst på at krigen var langt verre enn det vi som ble født under krigen ante på den tida. De som kjempet under krigen ble utsatt for store prøvelser. Onkelen min var kaptein på båten Braga som ble torpedert under krigen. Han var en av de siste som omkom i livbåtene etter forliset. De må ha hatt det forferdelig.

En av årets viktigste dager

Årets markering begynte ved Ålesund kirke, der minnesmerket «De falne til minne» står. Aalesunds Ungdomsmusikkorps spilte, og konferansier var prosjektkoordinator i Ålesund kommune, Anne Berit Støyva Emblem. Hun introduserte bystyrerepresentant Monica Molvær (H), som la ned krans ved minnesmerket.

Bringer tradisjonen videre

Fra Ålesund kirke marsjerte korpset og resten av følget ned til en samling ved Joachim Rønneberg-statuen på Rådhusplassen. Her sto Ove Røv for blomsterpålegging og tale, som representant for Norges Veteranforening for Internasjonale Operasjoner og Norsk Reserveoffiserers forening.

– Jeg har sett krig på nært hold i mange situasjoner, sa Røv og la til at han mener at han er heldig som har fått lov til å jobbe for fred og demokrati.

– De som er ute nå bringer tradisjonen videre fra de vi markerer i dag, sa han.

Heldige

Også ved monumentet over Englandsfarten som står på Skateflukaia var det markering. Her talte Eva Kvalø fra Ungdomsrådet i Ålesund kommune.

– Dette er en viktig dag å markere. Over 3.000 risikerte livet ved å ta seg over havet til England under krigen, minte Kvalø på. I likhet med flere av talerne ville hun presisere at frihet ikke er en selvfølge.

– Kanskje kan en samtale med dem som er i Ålesund nå, og som har opplevd krig, minne oss på hvor heldige vi er, sa hun.

Markeringen var også innom monumentet over Malta-Margit og minnesmerket over krigsseilerne ved Skansekaia.

Eva Kvalø fra Ungdomsrådet i Ålesund kommune. Foto: Elisabeth Solvang.