Både Giske kommune og fylkesmannen har hatt ønske om å tilrettelegge for tursti forbi flyplassen og fuglefredningsområdet i Blindheimsvika, da en slik tursti anses som gunstig både for folkehelsa og opplevelsen av fuglelivet.

Tursti

Men for å få til turstien, må sikkerhetsgjerdet rundt flyplassen flyttes en meter nærmere rullebane-enden og en meter nærmere langs siden av rullebanen. Luftfartstilsynet ba om en utredning av eventuelle konsekvenser av en tursti, knyttet til bekymring for økt antall kollisjoner mellom fugl og fly.

Forsker Christian Kierulf Aas utredet konsekvensene. En har også sett på tilsvarende studier ved Trondheim lufthavn, Værnes. Luftfartstilsynet konkluderer nå med at etablering av en tursti sannsynligvis ikke vil få noen negativ innvirkning på flysikkerheten ved lufthavnen på Vigra.

Erfaring

Men dersom antall «birdstrikes» øker vesentlig etter at turstien er etablert, vil Luftfartstilsynet vurdere gjerdeplasseringa og turstien på nytt. Ifølge Luftfartstilsynet kan gjerdet flyttes en meter, uten at det påvirker EU-sertifiseringsprosessen.