Geiranger

Nytt ras i Geirangerfjorden

Carl E. Dankel fanget et nytt ras i Geirangerfjorden på film.

Mandag ettermiddag raste store steinmasser ned i Geirangerfjorden. Lørdag fanget Carl E. Dankel fra Volda et nytt ras på film, riktig nok i betydelig mindre omfang.

LES OGSÅ: Steinmassene raste ut i Geirangerfjorden

– Det er vanskelig for meg å bedømme hvor stort det var, men jeg så at det var en del større steiner som datt ut i sjøen. Det ga en god del bevegelse i sjøen, forteller Dankel.

Han lurer på om han var en av få som fikk med seg raset, fordi det ikke var noe trafikk på sjøen på tidspunktet.

– Kanskje noen så det fra Knivsflå, gården som ligger rett overfor Skageflå. Vi var på hjemtur fra Skageflå og så det fra utsiktsplassen på et punkt på vei til Homlong. Da hørte vi brak, og det raste litt før jeg fikk i gang videokameraet, forteller Dankel.

Han har sett snøras før, men ikke så store steinras. Dankel mener det er grunn til å advare padlere og båtførere.

– Vi så en padler litt senere langs land. Han var riktig nok på andre siden av fjorden, men hadde han vært i nærheten av raset ville han vært ille ute ja, mener Dankel.

Ifølge turgåeren hadde folk på en café på Homlong hørt noe lyd, og det er et stykke unna.

Raset skal ha gått i 15.30-tiden.

Advarte mot flere ras

NVE og geolog Lars Harald Blikra fortalte at de hadde vært i Geiranger og tatt bilder etter det store raset som gikk mandag. Geologene er interessert i å analysere hvor stort område som gikk ut, og evaluere hvor mye som er igjen i fjellet.

LES OGSÅ: Geolog: – Kan gå flere ras

– Vi trenger litt mer informasjon og vil undersøke om det kan være noe større i vente. Vi har ikke indikasjoner på dette nå, men kan ikke se bort i fra at det vil gå flere ras, sa Blikra til smp.no da.

– Ikke overraskende med nytt ras

Smp.no har vært i kontakt med NVE angående lørdagens ras.

– Det er ikke overraskende. Vi har sett at det var en del store steinblokker og mindre partier som sto for tur. Vi har også advart folk mot å ferdes i båt for nært skredområdet. Konklusjonen vår var imidlertid at det ikke var større områder som var i fare for å rase ut. Det må være rimelig store ras for å kunne forårsake skadelige flodbølger, skriver geolog Lars Harald Blikra i en SMS lørdag kveld.

Video fra Geirangerfjorden. FOTO: SMP-TIPSER

Dette raset gikk mandag 8. mai.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
(Foto: CARL E. DANKEL)

Foto: CARL E. DANKEL

(Foto: CARL E. DANKEL)

Foto: CARL E. DANKEL

(Foto: CARL E. DANKEL)

Foto: CARL E. DANKEL

(Foto: CARL E. DANKEL)

Foto: CARL E. DANKEL

Leses nå
 

Forsiden nå:

Nattsvart sinn i sommerlyset:

Ensomheten tar ikke ferie

Hva gjør du nå? Kanskje stopper du opp og skriker mot himmelen. Kanskje lar du panna falle inn mot nærmeste stødige trestamme og kanskje, stående slik, gråter du en innbitt, ærlig gråt, som bare fuglene i trekrona over deg kan høre. Eller kanskje synker du sammen mellom gras, siv og greiner.

Slinningsbålet

Vekslende vær lørdag:

Slik blir det under bålet

Lørdag bærer preg av byger, men når Slinngsbålet tennes klokka 21.00 ser det ut til å bli opphold. - Og kanskje et lite solglimt!

Fra klokka 19.00:

Direktesending fra Slinningsbålet

Lørdag tennes Slinningsbålet, Sunnmørsposten og Bypatrioten sender direkte fra Slinningen fra klokka 19. Svart skjerm? Prøv en annen nettleser enn Explorer.