Geiranger

Nytt ras i Geirangerfjorden

Carl E. Dankel fanget et nytt ras i Geirangerfjorden på film.

Mandag ettermiddag raste store steinmasser ned i Geirangerfjorden. Lørdag fanget Carl E. Dankel fra Volda et nytt ras på film, riktig nok i betydelig mindre omfang.

LES OGSÅ: Steinmassene raste ut i Geirangerfjorden

– Det er vanskelig for meg å bedømme hvor stort det var, men jeg så at det var en del større steiner som datt ut i sjøen. Det ga en god del bevegelse i sjøen, forteller Dankel.

Han lurer på om han var en av få som fikk med seg raset, fordi det ikke var noe trafikk på sjøen på tidspunktet.

– Kanskje noen så det fra Knivsflå, gården som ligger rett overfor Skageflå. Vi var på hjemtur fra Skageflå og så det fra utsiktsplassen på et punkt på vei til Homlong. Da hørte vi brak, og det raste litt før jeg fikk i gang videokameraet, forteller Dankel.

Han har sett snøras før, men ikke så store steinras. Dankel mener det er grunn til å advare padlere og båtførere.

– Vi så en padler litt senere langs land. Han var riktig nok på andre siden av fjorden, men hadde han vært i nærheten av raset ville han vært ille ute ja, mener Dankel.

Ifølge turgåeren hadde folk på en café på Homlong hørt noe lyd, og det er et stykke unna.

Raset skal ha gått i 15.30-tiden.

Advarte mot flere ras

NVE og geolog Lars Harald Blikra fortalte at de hadde vært i Geiranger og tatt bilder etter det store raset som gikk mandag. Geologene er interessert i å analysere hvor stort område som gikk ut, og evaluere hvor mye som er igjen i fjellet.

LES OGSÅ: Geolog: – Kan gå flere ras

– Vi trenger litt mer informasjon og vil undersøke om det kan være noe større i vente. Vi har ikke indikasjoner på dette nå, men kan ikke se bort i fra at det vil gå flere ras, sa Blikra til smp.no da.

– Ikke overraskende med nytt ras

Smp.no har vært i kontakt med NVE angående lørdagens ras.

– Det er ikke overraskende. Vi har sett at det var en del store steinblokker og mindre partier som sto for tur. Vi har også advart folk mot å ferdes i båt for nært skredområdet. Konklusjonen vår var imidlertid at det ikke var større områder som var i fare for å rase ut. Det må være rimelig store ras for å kunne forårsake skadelige flodbølger, skriver geolog Lars Harald Blikra i en SMS lørdag kveld.

Video fra Geirangerfjorden. FOTO: SMP-TIPSER

Dette raset gikk mandag 8. mai.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
(Foto: CARL E. DANKEL)

Foto: CARL E. DANKEL

(Foto: CARL E. DANKEL)

Foto: CARL E. DANKEL

(Foto: CARL E. DANKEL)

Foto: CARL E. DANKEL

(Foto: CARL E. DANKEL)

Foto: CARL E. DANKEL

Leses nå
 

Forsiden nå:

MAROFF fordeler 152,8 millioner til bedrifter:

Millioner til maritime bedrifter

Forskningsrådet har fordelt 152,8 millioner kroner til 19 innovasjonsprosjekter i næringslivet for maritimt sektor (MAROFF). Sju av dem i Møre og Romsdal.

Byggjer ny ferjekai i Volda:

Sikrar ferjedrift og nattesøvn i byggeperiode

Til våren startar arbeidet med ny ferjekai i Volda. Ferja skal gå som normalt i byggeperioden, og arbeidet med påling vil berre skje på dagtid.

Her ble det bom stopp

Lastebil kjørte seg fast under gangbro

Alan Walker til Jugendfest

Alan Walker er klar for Jugendfest til sommeren, meler Momentium.