Ungene i Troll-Lia barnehage i Herøy vet mye om det som lever i havet. Visste du for eksempel at den stakkars makrellen er den eneste fisken som ikke har redningsvest og som derfor må svømme rundt heile tida?

– Ellers søkk den, forklarer Linnea.

– Dei andre fiskane har redningsvesten inne i seg sjøl. Inni her, sier Rebekca og peker på magen sin.

Har spist det meste

For ungene på Lurvelegg-avdelinga i barnehagen har ikke bare spist over 25 arter. De har sett hvordan de ser ut inni også.

– Brennmanet, rødflekket småhai og piggskate har det ikke blitt mat av, men disse har vi også sett på og lært om, forteller Rita Hodneland.

Hun er utdanna kokk med halv stilling på kjøkkenet på sjukeheimen. Den andre jobben er som assistent på Troll-Lia.

– Jeg synes det er viktig at ungene blir opptatt av mat og mattradisjoner, og i en fiskerikommune som vår er det ekstra viktig å bli kjent med det som finnes i havet, mener Rita.

I går var voksne og barn fra Lurveleggen på besøk i Atlanterhavsparken for å se nærmere på fiskeslag de har spist. I levende live denne gangen.

– Se kveita!

Ivrige hender peker mot den store fisken som glir majestetisk forbi i den store tanken på Tueneset. Og jammen kommer det ikke ei longe også. Sanders favoritt. Han kjenner den igjen med det samme. Longa er ganske lang nemlig.

Rund fisk

Hver tirsdag siden barnehagestart i høst, har Rita Hodneland kommet med en ny fisk til Troll-Lia.

– Rund fisk som vi har gjort opp og spist. Og det meste har gått ned på høykant. Amanda spiste fire lodder etter hverandre, ler Rita.

Hummer har også stått på menyen. Det samme har laks, sild, lange, reker, kamskjell, torsk, blåskjell, berggylte, sei, uer, kveite, ørret, lyr, krabbe, breiflabb, knurr, kråkebolle, makrell, lodde, sjøkreps, brosme og flyndre.

– Vi har opplevd at barn som nesten ikke liker noen ting til vanlig, har spist fisk med god appetitt. Foreldre har nesten ikke trodd oss når vi forteller det, sier Rita.

Kannibal

Å bli kjent med livet i havet kan også by på pedagogiske utfordringer. At torsken er kannibal for eksempel. Men når ungene finner en liten torsk inne i magen på en stor, skjønner de tegninga.

I Atlanterhavsparken fikk de omvisning og nærkontakt med levende skapninger, og det var ivrige barn fra tre til seks år som spurte og kommenterte.

Etterpå benken de seg rundt bordene for å spise formiddagsmaten som verken var berggylte eller blåskjell.

– Vi skal spise pizzasnurrer, fortalte en fornøyd rosaruss.

Ikke verst det heller på en helt alminnelig mandag.

Amanda (4) spiste fire lodder, men denne eksotiske fisken er nok ikke spiselig. Hildegunn Svastuen ser på fisken sammen med Amanda. Foto: Nils Harald Ånstad.
Ungene i Troll-Lia vet mye om fisk. Her er det Linnea, Rebecka, Sander og Ellie som demonstrerer hvor stor ei lange kan bli. Foto: Nils Harald Ånstad.