9. april oppjusterte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) det nasjonale trusselnivået for Norge for en periode for to måneder. PST karakteriserer faren for et terroranslag i 2017 som «sannsynlig».

I flere byer har politiet økt beredskap som følge av trusselen.

– Vi har satt inn en del forebyggende tiltak på bakgrunn av trusselsituasjonen i samfunnet. Men det er ingen spesifikke trusler mot Norge, Møre og Romsdal eller Sunnmøre, understreker politimesteren.

– Hvilke tiltak vi iverksetter går vi aldri i detalj om, av naturlige årsaker, sier Bøen.

Ingen beredskapsinstruks

Trondheim og Oslo er blant byene som har fått egne beredskapsinstrukser for barnetoget. Politiet har ikke sett behov for noe slikt i Møre og Romsdal.

– Vi har god kontakt med 17. mai-komiteene rundt om i fylket, sier Bøen.

Cathrine Drevik Ekrem, leder for 17. mai-komiteen i Ålesund, bekrefter at det ikke er laget en egen beredskapsinstruks for 17. mai-toget.

– Vi regner med at politiet selv har full kontroll, og gir beskjed hvis det er noe vi må vite, sier hun.

Fremst i toget

Politimester Ingar Bøen skal selv gå fremst i toget i Ålesund.

– Jeg gleder meg til å gå gjennom byen og hilse på masse blide folk, sier han.

– Vi håper på fint vær, og oppfordrer folk til å feire 17. mai slik det skal feires, med glede og som en barnas dag, sier han.

Mange skolebarn kan ikke teksten til første vers av «Ja, vi elsker», ifølge en fersk undersøkelse blant 300 lærere. Så vi avslutter intervjuet med følgende spørsmål til politimesteren:

– Kan du teksten til  «Ja, vi elsker»?

– Tenker du på alle versa? Det skal du ikke se bort ifra at jeg kan. Jeg har sunget den. Hvis du stiller opp i morgen skal jeg synge den med deg!