Oppdatering: Ifølge Ålesund parkering var det en teknisk feil i parkeringsanlegget under Kremmergaarden som gjorde at folk måtte betale der 17. mai.

– Dette er veldig beklagelig. Det skulle vært gratis å parkere der, slik det også ellers har vært på 17. mai, sier Ragnhild Wolstad, førstesekretær ved Ålesund parkering.

Alle som måtte betale i Kremmergaarden p-hus på 17. mai skal nå få tilbake pengene, lover parkeringsselskapet.

– Vi ber de dette gjelder om å ta kontakt på epost, med navn, adresse, kontonummer og gjerne også skannet billettkvittering. Så skal de få refundert beløpet omgående, sier Wolstad.

Adressen som skal brukes er alesund.parkering@alesund.kommune.no.

– Det er trist at dette ble feil, men det er dessverre slikt som kan skje. Vi håper at folk likevel hadde en god 17. mai, sier Wolstad.

Det er ikke meldt om liknende problemer med andre av de åpne og gratis p-husene parkeringsselskapet drifter i bysentrum. Av disse er det imidlertid kun Kremmergaarden p-hus som er utstyrt med bom ved inn- og utkjørsel.

Ble irritert

I forkant av 17. mai i Ålesund, var det annonsert med åpne og gratis p-hus i bysentrum på nasjonaldagen. Dermed skulle folk lettere finne trygge parkeringsplasser og byen kunne unngå kaos i sentrumsgatene.

– Jeg føler meg irritert, sier en kvinne til Sunnmørsposten. Hun og mannen parkerte bilen i den øverste av de to underjordiske parkeringsetasjene i Ålesund rådhus, også kalt Kremmergaarden p-hus.

Løste p-billett i god tro

Klokka 09:13 løste de billett ved innkjøring, slik de også pleier å gjøre på lørdager med gratisparkering. Etter at toget og programmet på Utstillingsplassen var ferdig, skulle de hente bilen sin.

Men denne gangen gikk ikke bommen opp uten at de først betalte i betalingsautomaten lenger unna.

– Jeg hadde sett annonse i Sunnmørsposten om gratisparkeringen i Kremmergaarden og informasjon om dette også andre plasser. Men vi måtte likevel altså betale for å få bilen ut, sier kvinnen, som ikke ønsker å stå fram med navn.

Paret kan imidlertid legge fram kvittering på at de vitterlig har betalt.

– Det var også flere andre som måtte betale for å få bilen ut mens vi var der, forteller hun.

– Slik kan det ikke være. Disse pengene vil jeg kreve tilbakebetalt fra Ålesund parkering, sier hun.

Også andre smp.no har vært i kontakt med onsdag kveld, opplevde det samme.

– Jeg parkerte også i Kremmergården på 17. mai i år, til liks med flere år tidligere. Dette basert på informasjon om at det skulle være gratis mellom 08.00 og 20.00. Jeg måtte betale 100 kroner for å få ut bilen min, sier Oddmund Kjell Olsen.

Også han kommer til å kontakte parkeringsselskapet for å få refundert pengene.

Kunne ikke svare

Kremmergaarden p-hus eies av Ålesund parkering, men driftes av datterselskapet Sunnmøre parkering. Begge selskapene er underlagt Ålesund kommune.

Sunnmørsposten ringte Ålesund parkering sitt vakttelefon-nummer, uten å få svar. Vi ringte så Roar Salen, daglig leder i Ålesund parkering. Han er for tiden på ferie i utlandet, og kunne ikke gi noe svar eller kommentar i saken.

Han kunne heller ikke vise til andre ansvarlige i selskapet som kunne svare på spørsmål om dette «på en 17. mai».

– Ring Ålesund parkering i åpningstiden torsdag, så får dere svar, sier han.

– Må være en feil

Lederen i 17. mai-komiteen, Cathrine Drevik Ekrem, mener bestemt at også Kremmergaarden p-hus skulle være gratis denne dagen. Dette står også i det offisielle programmet for dagen.

– Dette må være en feil. Det går ikke an å ta betaling i et p-hus der det tydelig er annonsert med gratisparkering. Da må kundene få refundert disse pengene, sier hun. Ekrem tar et lite forbehold, og må først sjekke den skriftlige avtalen som er gjort med Ålesund parkering, noe hun først får gjort torsdag.

Ekrem sier at hun ikke har hørt om tilsvarende episoder fra andre p-hus som skulle være gratis og åpne i Ålesund 17. mai.

I tillegg til parkeringskjelleren i Rådhuset, så var også p-husene i Ålesund storsenter, Aksla parkering, Torghallen og Kipervika (under torget) åpne og gratis på nasjonaldagen, ifølge informasjon lagt ut på kommunens egne hjemmesider.

Mye folk i byen

Det var strålende vær og svært mye folk i Ålesund sentrum i forbindelse med 17. mai-feiringen.

Ved 10-tiden oppfordret ålesundspolitiet via Twitter folk til å parkere før de kom inn til sentrum. Dette fordi Aksla parkering var full, samt at parkeringsplasser i sentrum da var tatt.

– Mitt inntrykk er at parkeringen i sentrum i år gikk mye bedre enn tidligere år. Politiet var også veldig fornøyde. Nye og store Aksla parkering har virkelig hjulpet godt på, sier Cathrine Drevik Ekrem.

Måtte du betale for gratisparkering på 17. mai i Ålesund? Tips Sunnmørsposten på 95 400 400.