Det sier Silje Grimstad om funnet hun gjorde i Gangstøvika i helga.

– Jeg var der for å fotografere den fine solnedgangen. I stedet blei det en tur som kom til å handle mest om steinen, legger hun til.

For heilt nede i strandkanten, under noen trær, lå det en gravstein av eldre dato. Fortsatt intakt går det fortsatt an å lese blant anna navnene på den.

– Jeg aner ikke hva som ligger til grunn for det, men selv blei jeg lei meg - på vegne av eventuelle pårørende, sier Grimstad. Hun kontakta politiet med beskjed etter funnet.

Overflødig stein ble gravd ned

Hos Møre og Romsdal politidistrikt var det operasjonsleder Borge Amdam som tok mot telefonen fra Grimstad.

– Jeg hadde ingen formeining om hvordan steinen kunne ha havna der, men nådde via en vakttelefon til Den norske kirke fatt i noen som hadde med gravstedet på Nørve å gjøre. Beskjeden derfra var at de ville se på saka, sier han.

Og: Etter noen telefoner vet Sunnmørsposten etter all sannsynlighet hva det er som har skjedd.

– Fram til 1997, da Ålesund kirkelige fellesråd blei etablert, var det en periode slik at kommunen grov ned overflødig gravstein - altså stein ingen lenger hadde eierskap til, nettopp i Gangstøvika, forteller Geir Aure som er driftsleder nettopp i fellesrådet.

– Dette er imidlertid en praksis som for lengst er avvikla. Nettopp siden etableringa har vi levert slike steiner til knusing, sier han - og fortsetter.

– Jeg synes sjølsagt det som har skjedd her, at det dukker opp stein med fullt leselig navn, i fjøra, er uakseptabelt og ikke slik det skal være, men her må jeg faktisk vise dere videre til Ålesund kommune, som hadde ansvaret den gang.

Tas hånd om av kommunen

Og hos kommunen er det en anna driftsleder - Martin Hessen i veg, anlegg og park, som svarer på saka.

– Vi fikk først kjennskap til dette mandag ettermiddag, men skal inn og se på og ta opp steinen, tirsdag morgen. Etter all sannsynlighet er det som det sies, at steinen er en som har vært gravd ned, men som av en eller anna grunn har dukka fram igjen fra fyllinga. Steinen vil bli tatt hånd om etter det som er praksis nå, med andre ord knust. Her er det bare å beklage, sier han.

Intakt: Gravsteinen er fortsatt intakt, og det er blant fortsatt fullt mulig å lese navnene på den. Foto: Staale Wattø