Det mener cyberpsykolog dr. Mary Aiken som er professor ved University College i Dublin. Aiken var en av foredragsholderne på InnoTown i går.

To milliarder på FB

– Om de to milliardene som i dag bruker Facebook publiserer et innlegg hver dag, er det langt fra nok med 3000 moderatorer for å passe på at det ikke publiseres innhold med vold, avvikende atferd eller overgrep mot barn. Her må en bruke kunstig intelligens – men i en langt mer sofistikert form enn tilfellet er i dag, sier Aiken til Sunnmørsposten.

Samarbeider med Interpol

Hun har spesialisert seg innen etterforskning av cyberteknologi og er blant annet rådgiver for European Cyber Crime Centre og jobber også sammen med en spesialistgruppe i Interpol.

Aiken vil på ingen måte advare oss mot utviklingen, hun vil forklare.

– Advarsel innebærer å skremme. Det er ikke min intensjon. Jeg vil spre informasjon. Hvis folk finner informasjonen skremmende, så vær redd. Men dette er fakta.

– Folk vil kopiere

– Fra et etterforsknings ståsted kan jeg fortelle deg at et mord som er begått, postet live og fått mye oppmerksomhet vil ha sine copycats som vil gjøre det samme for å oppnå samme oppmerksomhet i media. Og det er et problem.

Aiken vil la kunstig intelligens erstatte menneskelige moderatorer av flere grunner enn at det svikter rent kapasitetsmessig.

Blir traumatisert

– Etisk sett har jeg problemer med dataselskaper som bruker mennesker til å filtrere ekstremt innhold. Hva med disse menneskenes helse når de blir eksponert av alle slag av menneskets verste oppførsel online – alt fra ekstrem vold til misbruk av barn.

Bare kunstig intelligens kan ta jobben med å holde tritt med volumet på data og vi kan spare mennesker for de traumer de påføres ved å se på dette innholdet.

Hun forteller at hun ser veldig erfarne analytikere i politiet som lider av posttraumatisk stressyndrom nettopp som et resultat av at de er blitt eksponert over slikt innhold over tid.

Domene for krig

– Det pågår en stor debatt om sosiale medieselskaper er utgiver, plattform eller en kanal. Jeg snakket på BBC om dette i News Night fra mitt hotellrom i Ålesund mandag.

Jeg sa det handler om noe mye større. Som cyberpsykolog tenker jeg på cyberspace som et miljø, det er et sted.

I fjor erklærte NATO cyberspace som et domene for operasjoner, for krig. Da er det også et domene for samfunn.

Eierne må rydde opp

Vi må forstå det symbiotiske forholdet mellom cyber og den virkelige verden. Hvis vi kan anerkjenne cyberspace som et miljø kan vi bruke prinsippet til miljøbevegelsen om å ta sine forholdsregler. Der eierne får ansvaret for å bevise at det de gjør ikke ødelegger miljøet i den virkelige verden. Der de som forurenser får ansvar for å rense opp. Det som trengs er en stor investering for å utvikle systemer som er smarte nok til å moderere innholdet.