Svein Follestad bor øverst i Volsdalsbakken. Ofte ser han turister i nabolaget, der oppe hvor vegen stopper og Fjelltunbussen snur. De leter etter Fjellstua.

– Det er busser, bobiler, motorsykler, alt mulig. Både norske og utenlandske turister er ofte på villspor.

– Bilvegen til Fjellstua bør skiltes og merkes bedre enn i dag, mener pensjonisten, som har bodd «på fjellet» i all sin tid.

Både han og andre beboere Sunnmørsposten har vært i kontakt med, forteller om turister som kjører feil, havner i trange sideveger på Fjelltun og derfra må loses videre.

– Mange kjører rett fram i Volsdalsbakken. De tar ikke til venstre inn Sætrevegen, slik de skal. Skiltet som sto i krysset her, er vekke. Jeg har ikke sett det på to-tre måneder. Det er vel noen som har stjålet det, sier Follestad.

Typen lite brunt skilt merket «Aksla» og symbolet for utsiktspunkt, er det samme som står nede ved Borgundvegen.

Ellers er det et lite skilt nede i bakken, et av gamletypen som bare ble stående, som viser veg til «Fjellstua».

– Men det er vanskelig å oppdage og få som ser, sier Follestad. Han mener nye og større skilt som tydelig viser vegen til Aksla/Fjellstua, må på plass.

– Selv med skiltet som pleier å være i krysset her, så kjører mange feil. Mange har ikke GPS i bilen, sier han.

I tillegg anbefaler han at det males gule striper på asfalten, i Volsdalsbakken/Sætrevegen, samt i kryssene ved Cuba og Aksla stadion, som leder turistene rett veg mot Fjellstua.

– Noe lignende har vært gjort før, og det fungerte bra, sier han.

Virksomhetsleder i Ålesund kommune, Oddvar Kongsvik, sier at de er kjent med at en del turister roter litt, ute ved Klipra/Fjellgata, når de skal finne vegen til Aksla. Eller at de kjører opp/ned Fjelltunvegen, som er gjennomkjøring forbudt.

Men Kongsvik var ikke kjent med at mange kjører feil – til enden av Volsdalsbakken.

– Mangler det et skilt, så skal vi få opp et nytt snarest. Det skal ikke være tvil om hvor vegen opp til Fjellstua går, sier Kongsvik. Han er litt skeptisk på det med gule ledestriper i tillegg. Både størrelse og farge på skilt er standardisert, ifølge kommunen. Navnene «Aksla» og «Fjellstua» er brukt litt om hverandre, men man havnet på «Aksla»-skilting.

–I så fall må det stå «Fjellstua» under, mener Follestad.

Her blir det feil: Krysset Volsdalsbakken/Sætrevegen. Her havner mange på villspor. Skiltet som skal vise veg til «Aksla» (Fjellstua) er fjernet, fra stanga til høyre på bildet. Foto: Lars Inge Skrede