Den rause storesøstra ble i hvert fall flittig nevnt fra talerstolen da bystyret tirsdag viet et ekstraordinært møte til kommunereformen. Rausheten ble litt redusert da ålesundspolitikerne skulle stemme over antallet representanter i det nye kommunestyret. 77 var et tall flere mente ville vise at Ålesund nettopp viser en raushet overfor de andre fire. Resultatet ble et solid flertall for 65. Men flere av dem som snakket for 65, forsikret at dersom de andre kommunene insisterer på 77, skulle de ikke stå i vegen for det.

Navnet er Ålesund

Bystyret gjorde også vedtak om at navnet på den nye kommunen skal være Ålesund. En oppdatert versjon av intensjonsavtalen fikk også tilslutning i bystyret.

Advarte mot bygdelister

I saken om antallet kommunestyrerepresentanter, mente Kirsti Dale (uavh.) at 77 sikrer god representasjon fra alle kommunene.

- Hvis vi ikke har et raust antall plasser, så er faren for at bydelslister og bygdelister vil ta over for partilistene, mente Dale.

Hun fryktet også stemmeaksjoner som kan være skadelig for det politiske systemet. Dale er heller ikke beroliget over at det skal opprettes kommunedelsutvalg. Hun stilte spørsmål både ved antallet utvalg, hva slags makt og myndighet de skal ha og at systemet kan skape A og B-politikere.

65 er nok

Geir Stenseth (Frp), Knut Anders Oskarson (H), Tore Johan Øvstebø (KrF) og Svein-Rune Johannessen (Ap) var blant dem som argumenterte for at 65 representanter er nok.

- Demokratiets styrke øker ikke proporsjonalt med antallet folkevalgte, slo Oskarson fast. 65 er mer enn nok. Kanskje også rundt 50 hadde vært tilstrekkelig.

Oskarson sendte også en hilsen til de politkerne som måtte være redde for å miste sine posisjoner i en ny kommune.

- Det er partiene som skal sørge for at alle blir representert, og da kan det jo være et tegn på raushet at noen også trer til side, mente han.

Ros til ordføreren

Flere brukte tirsdagens møte til å rose dem som har stått i bresjen for reformarbeidet.

- Jeg må si at det er en guds lykke at vi fikk den ordføreren vi fikk etter valget, slo Frps gruppeleder, Geir Stenseth, fast. En mer dedikert person når det gjelder reformen finnes ikke i denne salen, mente Stenseth.

Men Stenseth trr også at blir tungt for Eva Vinje Aurdal å gå til valgurnene i høst og stemme på et parti som kan slå en kile inn i hele prosessen.

Har stått stødig

Øystein Tvedt (H), ville også være med på rosen, og han tok også med ordførerne i Skodje og Sandøy.

- Disse to har hatt mot til å stå stødig i det som ofte har vært en tøff situasjon for dem på hjemmebane, sa Tvedt.

Ordfører Dag Olav Tennfjord i Skodje var for øvrig til stede som tilhører på bystyremøtet i Ålesund.