Et flertall i næringskomiteen på Stortinget tar til orde for å utrede konkurransen på norsk sokkel og framtidsutsiktene for norsk leverandørindustri.

Møre-politikere som Else-May Botten (Ap), Oskar Grimstad (Frp) og Pål Farstad (V) er blant politikerne bak innstillingen som ble levert tirsdag. Planen er at saken skal behandles i Stortinget før sommeren.

Kravet om at Statoil sin rolle skulle vies spesiell oppmerksomhet, ble ikke tatt med i selve innstillingen. Her ønsket ulike mindretall fra KrF, Ap, Venstre og Sosialistisk Venstreparti flere kritiske bemerkninger.

(saken fortsetter under)

Imidlertid kommer ikke en utredning utenom det dominerende selskapet på sokkelen i sitt arbeid. Maritimt Forum Nordvest er blant dem som har ønsket oppmerksomhet om situasjonen og er fornøyd med avgjørelsen.

– Vi er glade for at de tar oss på alvor og viser vilje til å skaffe seg kunnskap og innsikt, skriver daglig leder Arnfinn Ingjerd i et blogginnlegg på deres hjemmesider.

Gå til innstillingen på Stortingets hjemmesider (ekstern lenke)

Økt debatt

Debatten om rollen til Statoil har skutt fart etter oljenedturen, og i fjor ble det framsatt påstander om at selskapet presset underleverandører på utspekulert vis og misbrukte markedsposisjonen sin.

Arnfinn Ingjerd i Maritimt Forum Nordvest. Arkivbilde Foto: Roger Engvik

Maritimt Forum Nordvest er blant dem som har vært kritiske til hvordan oljegiganten opptrer, og har ment situasjonen kan få alvorlige konsekvenser for den maritime klynga.

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil har tidligere avvist at selskapet bryter sine forpliktelser, og at de forsøker å ha en god og åpen dialog med leverandørene.

Unio mener Statoil-press gir sosial dumping

Leserinnlegg: Statoil må ta samfunnsansvar