– Mistanken er styrket. Politiet bør etterforske både virksomhetslederen, teamlederen og virksomhetslederens ektefelle, mener forsker i økonomisk kriminalitet, professor Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI.

Sunnmørsposten har tidligere avdekket at virksomhetsleder Sigrun Jahren urettmessig anviste tre fakturaer på totalt 141.562 kroner til ektemannens selskap for oppdrag i Bingsa, fram til han får kontrakt på et oppdrag utlyst offentlig på Doffin til en verdi av 456.500 kroner.

Sunnmørsposten har bedt om innsyn i saka. Nå viser det seg at oppdrag relatert til de tre fakturaene skjedde uten noen form for skriftlig avtale eller kontrakt. Det var heller ingen skriftlig kommunikasjon i forkant av oppdraget, ifølge Ålesund kommune.

Ingenting skriftlig

– Så langt jeg kjenner til finnes det ikke noen kontrakt på det arbeidet som ble gjort, før kontrakten som var ute på anbud, sier kommunalsjef Ronny Frekhaug i Ålesund kommune.

Han mener det heller ikke er et krav, eller i strid med kommunens interne retningslinjer at egen kontrakt skal inngås på anskaffelser av denne størrelsesorden. Ifølge kommunalsjefen finner de ingen skriftlig kommunikasjon rundt disse avtalene, overhode.

Dette har skjedd i saken om Bingsa Næring Her får du oversikt.

– Tydelig brudd

– Dette er et opplagt brudd på anskaffelseslovverket. Er der ingen dokumentasjon på bestilling og ingen bekreftelse, så er dette et tydelig brudd. Dette gjør saka enda verre for virksomhetslederen. Ingen utbetaler bare på bakgrunn av en faktura. Det skal jo være en bestilling, og det vanlige er å sjekke om fakturaen er i tråd med bestillingen. Dette stiller virksomhetslederen i et enda verre lys. Dette er et opplagt brudd på et anskaffelsesreglement i kommunal sektor, sier Gottschalk som forsker på økonomisk kriminalitet.

Ifølge Frekhaug skal Per Oskar Slinning, teamleder ved Bingsa, ha bestilt oppdragene, der opplæring av et nært familiemedlem av teamlederen var sentralt. Teamlederen er allerede anmeldt for korrupsjon for andre forhold relatert til Bingsa.

– Vurderer kommunen å politianmelde Jahren?

– Vi har presisert at saka vedrørende Jahren er en personalsak og kommenteres ikke ytterligere, svarer Frekhaug.

– Bør etterforskes

Gottschalk har tidligere uttalt til Sunnmørsposten at rådmann Astrid Eidsvik burde anmelde virksomhetsleder Sigrun Jahren til politiet for økonomisk utroskap.

– Er mistanken styrket?

– Absolutt! Jeg mener politiet bør etterforske virksomhetsleder, teamleder og ektefelle til virksomhetsleder. Mistanken mot både virksomhetslederen og teamlederen er forsterket, når de ikke kan dokumentere bestillingen, sier Gottschalk.

– Risiko

– Når det gjelder ektefeller, er det tette familiære bånd som er ganske klart regulert i lovverket. Som statlig ansatt kan man ikke gi offentlige kontrakter til sin ektefelle fordi det opplagt innebærer risiko for interessekonflikt, sier professor ved Norges Handelshøyskole og korrupsjonsekspert Tina Søreide på generelt grunnlag. Søreide sier at regler om habilitet og offentlige innkjøp er til for å sikre at det offentlige skal få mest mulig ut av statlige penger. I tillegg skal folk kunne ha tillit til at statsadministrasjonen bruker pengene på en riktig måte, påpeker hun. Torgrim B. Finnes er leder i Kontrollutvalget i Ålesund kommune. På spørsmål om de ser mer alvorlig på saka, sier han:

– Vi har ikke tatt opp denne saka ennå, så jeg kan ikke kommentere det. Men jeg antar at denne saka kommer opp i vårt møte i slutten av juni, sier Finnes.

Sunnmørsposten har lagt fram opplysningene i saka og spurt Brate konkrete spørsmål, uten at vi har lyktes med å få noen kommentar. Heller ikke virksomhetsleder Sigrun Jahren eller teamleder Per Oskar Slinning har svart på våre henvendelser.