Mattilsynet er svært kritiske etter en inspeksjon ved Ålesund kommunes kompostanlegg i Bingsa, hvor de avdekket alvorlige regelbrudd.

– Helsefare

– Mattilsynet vurderer at regelbruddet kan sette både folkehelsen, dyrehelsen og plantehelsen i fare, påpeker avdelingssjef Ivar Eiken i Mattilsynet Region Midt i et brev til Ålesund kommune.

Mattilsynet gjennomførte inspeksjonen i mars i år. Da skrev også Sunnmørsposten om miljøgiften bromerte flammehemmere ( PBDE/ dekabrom) som er funnet i store mengder i slam ved renseanlegget på Åse, og som kommunens anlegg i Bingsa laga kompostjord av.

Instruerer kommunen

Og nå instruerer Mattilsynet kommunen:

– I praksis skal dere konkret gjøre følgende: Lokalisere opprinnelsen til de påviste store verdiene av bromerte flammehemmere i mottatt slam fra Åse renseanlegg og sørge for at tiltak blir satt i verk for å fjerne denne forurensningskilden, skriver Mattilsynet.

Renseanlegget på Åse tar imot kloakk fra Nørvasundet, Bogneset, Gåseid, Hatlane, Åse, Spjelkavika, Fremmerholen og Moa.

– Åra går, uten grep

– Dere påviste bromerte flammehemmere i ferdig kompost allerede i 2011. Dere tar imot slam fra kun ett renseanlegg i Ålesund. Likevel har dere ikke i tilstrekkelig grad prøvd å finne den eksakte opprinnelsen til denne forurensningen, skriver Mattilsynet og konstaterer at kommunen ikke oppfyller gjødselforskriftens krav.

– Vi forventer derfor at dere, innen fristen, 2.oktober, sørger for å lokalisere hvor det uønskede utslippet stammer fra og sørge for nødvendige tiltak for å fjerne denne kilden til uønsket forurensning, skriver Mattilsynet i sitt vedtak.