Tirsdag kommer Vedum på besøk til Haram. Der har han med seg budskapet de mange tusen som nå protesterer mot tvangssammenslåing med Ålesund vil høre.

– Jeg kan garantere at dersom det blir regjeringsskifte etter valget, og Haram selv ønsker å fortsette som egen kommune, så vil de få lov til det, sier lederen av Senterpartiet.

I går tapte han kampen mot tvangssammenslåinger med en fattig stemme i Stortinget. Men med seg selv i rampelyset så det ikke ut som at Vedum hadde noe dårlig dag av den grunn.

– At Sandøy, som Haram ønsket å slå seg sammen med, skal tvinge fram at Haram mot sin vilje blir slått sammen med Ålesund, det holder ikke, fastslår Vedum.

Snart valg

– Det er ikke lang tid fram til valget, så dette burde ikke skape større problemer rent praktisk, mener Vedum.

Men Senterpartiet har ikke tenkt å stoppe med kommunesammenslåinger. Vedum åpner nå også for at Sogn og Fjordane om de selv ønsker det kan hoppe av avtalen de har med Hordaland om en ny vestlandsregion.

– Vi legger til grunn det samme i regionreformen. Sammenslåinger må være basert på frivillighet. Er det slik at Sogn og Fjordane ikke ønsker en sammenslåing med Hordaland så kan de slik jeg ser det bestå som eget fylke, sier Vedum.

Historisk dag

Vedtaket i Stortinget innebærer at en kutter tallet på kommuner fra 428 til 354. Dagens 19 fylker erstattes med 11 regioner.

Kommunalminister Jan Tore Sanner mener han har oppnådd mye.

– Dette er en historisk dag. Ikke siden slutten av 1960-tallet har det blitt gjort så store endringer i kommunestrukturen. Nærmere 100 kommuner er involvert i en sammenslåing. Og dette skjer i all hovedsak frivillig, påpekte Sanner.

flertall: Med en stemmes overvekt fikk leder i kommunalkomiteen Helge Andre Njåstad (Frp) og kommunalminister Jan Tore Sanner gjennom at 13 kommuner ble tvangssammenslått. Kommunestrukturen sluttbehandles i Stortinget. Helge André Njåstad (Frp) får en klapp på skulderen av kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar