Brua over til Nerlandsøya ble bygget i 1968. Nå har rusten ødelagt den, og vegvesenet har kondemnert den. Prisen på ny bru er 430 millioner kroner gitt 20 meter seilingshøyde. Nå sliter fylket med å finne penger. – Beskjeden vi fikk fra fylkespolitikerne i 2012 var at vi skulle få ny bru, nå vet vi ikke hva som skjer, sier Odd Magne Kvalsund fra Nerlandsøy grendelag.

Levetiden ute

På Nerlandsøy i Herøy kommune bor det rundt 800 personer. Nå må de leve med at trafikken over brua er lysregulert for å redusere belastningen. Maks vekt er satt til 30 tonn på grunn av tilstanden på brua.

– Vegvesenet har gitt beskjed om at levetiden på brua er ute. Det er fortvilende for oss at vi ikke kan få bygget en ny bru, sier Kjetil Bjørneset som representerer Kvalsvik bygdelag.

Fylket svikter

Herøy-ordfører Arnulf Goksøyr er oppgitt over fylkespolitikerne.

– Vi satte ned en arbeidsgruppe bestående av Kystverket, kommunen, Statens vegvesen og fylkeskommunen for å lage prosess for hvordan vi skulle få realisert ny bruer både til Nerlandsøya og Remøya. Ingen fra fylkeskommunen møtte opp for å delta i denne arbeidsgruppa, sier Goksøyr.

– Fylket sier de skal v ære en regional utviklingsaktør. Det har de ikke vært i denne saka, Vi trenger nye og framtidsrettede bruer, mener Goksøyr.

Klarer ikke to

Leder i samferdselsutvalget Kristin Sørheim, erkjenner at de to bruene til Nerlandsøya og Remøya, er det svært vanskelig å finne penger til. Hun setter sin lit til at ny teknologi og bruk at stålbruer kan få prisen betydelig ned.

– Vi har hatt møter med blant andre Kleven verft som jobber med denne typen prosjekt. Informasjon vi får fra dem viser at de kan bygge en stålbru til en langt lavere pris. Vi snakker om kanskje 15 millioner korner for bru til Nerlandsøya i stedet for 430 millioner som Statens vegvesen opererer med, påpeker Sørheim.

Hun mener det vil være helt feil av fylket dersom en ikke utredet denne mulighet.

– Er det mulig å bygge en stålbru så har vi penger både til ny Nerlandsbru og ny Herøybru. Dersom det ikke viser seg å være mulig må vi skyve ny Herøybru et godt stykke fram i tid, sier Sørheim.

900 millioner

Hun understreker at selv om ny Nerlandsbru ikke er vedtatt bygget, så fortsetter planleggingen.

–Reguleringsplanen for kommunen er ennå ikke ferdig. Vi legger inn penger slik at vi også kan bygge den som tradisjonell betongbru. Men må vi det betyr det at ny Herøybru må vente, påpeker Sørheim.

Prisen for de to bruene, som bare ligger med noen kilometer mellom seg i avstand, er på nærmere 900 millioner kroner. Penger fylket ikke er i nærheten av å ha.

Leder i samferdselsutvalget Kristin Sørheim (Sp) håper en stålbru blir løsningen. Foto: Geir H. Strand
Herøy-ordfører Arnulf Goksøyr, mener fylkeskommunen svikter sin oppgave som regional utviklingsaktør i måten de opptrer for å erstatte to av bruene i kommunen. Foto: Torill Myren