– Ingen vet hva «cluster-modellen» er, og derfor kan ingen jobbe videre med det heller, sier foretakstillitsvalgt Odd Frode Aasen for Legeforeningen.

Det er 10. november 2014, én måned før tomtevalget. Det store spørsmålet er om det nye milliardsjukehuset skal bygges i Kristiansund eller Molde.

Samarbeid mellom Ålesund og Molde?

Ifølge tidligere helsetopp Astrid Eidsvik kom styreleder Strand plutselig med et nytt begrep:

«Cluster-modellen».

– Han sa det at det var en modell å gå for, forklarte Eidsvik i lagmannsretten under ankesaka i forrige uke mellom Kristiansund kommune og Helse Midt.

Eidsvik funderte på hva det var for slags modell som nå ble lansert.

– Etter hvert gikk det opp for meg. Med cluster-sjukehus mente man nærhet mellom sjukehus. I praksis var det viktig med nærhet mellom Ålesund og nysjukehuset i valg av tomt, sa hun i retten.

Ifølge Eidsvik var det en forutsetning for Strand at Ålesund sjukehus og det nye måtte ligge nær hverandre for å utnytte ressursene bedre.

Verken Eidsvik eller hennes nærmeste i tre og et halvt år, strategi- og utviklingssjef Espen Remme, hadde utredet modellen.

– Ingen vet

Sunnmørsposten forsøker å finne ut hva slags funksjoner og vaktsamarbeid som skal pågå mellom Ålesund og nysjukehuset.

Hvor mange leger må pendle? Må pasientene reise mer eller mindre? Skal funksjoner samles?

– Cluster-modellen har ingen hørt om, annet enn de som uttalte det i styret. Jeg har ingen formening om hva det er, for jeg har ikke hørt om den, sier foretakstillitsvalgt Odd Frode Aasen.

Aasen sier det jobbes med å avklare hvilke funksjoner som skal være i de ulike sjukehusa.

Det pågår allerede i dag samarbeid om sjukehus og beredskap, påpeker han.

Valgte Molde på grunn av samarbeid

Nestleder Petter Bjørdal sa i retten at vaktsamarbeid mellom Ålesund sjukehus og Hjelset var årsaken for at han gikk for tomt i Molde. De økonomiske prognosene for bygging av nysjukehuset økte, og derfor mente Bjørdal at samarbeid var mye mer lønnsomt driftsøkonomisk.

Aasen mener at uttalelsene til Bjørdal får stå for hans regning. Han har heller ikke sett noen definisjoner på hva «cluster-modellen» er i ettertid.

Aner ikke hva som ligger i cluster

Kristen Rasmussen var foretakstillitsvalgt for Legeforeningen fra 1. september 2015 til 1. mai 2017, altså før Aasen.

– Cluster-begrepet kom i innspurten. Ingen hadde hørt om det før siste styremøte. Mange har gitt uttrykk for at det ikke er utredet effekten av dette, sier Rasmussen.

Han satt i hovedgruppa for Sjukehuset i Nordmøre og Romsdal (SNR). Heller ikke der er cluster-begrepet tatt inn.

Nevrologi er et fellesområde som det kan bli aktuelt å samarbeide om. I tillegg er noen mindre fag diskutert, og det jobbes med å avklare organiseringen av barnetilbudet. Begge sjukehus skal ha akuttfunksjonene.

Også helseministeren har forsøkt seg

Sunnmørsposten spurte helseminister Bent Høie (H) i 2015 om han kunne forklare hva som lå i begrepet «cluster-sjukehus».

– Vi har ikke lagt noen nasjonale definisjoner på hvordan dette skal være, men det vi jobber med er at sjukehus over hele landet, må sees som en del av et nettverk for å løse oppgaver, sa Høie.

Husker ikke

– Jeg husker ikke om jeg brukte et slikt uttrykk, men det er mulig, skriver styreleder Ola H. Strand i en e-post til smp.no på spørsmål om han lanserte modellen i et møte med Eidsvik.

– Cluster er et uttrykk som brukes i en rekke bransjer for samarbeid. Det uttrykker en evne som bedrifter innenfor samme bransjer har til å samarbeide innenfor et geografisk område, skriver han også.

Strand mener økt samarbeid mellom sjukehus er et viktig tiltak for å utvikle spesialisthelsetjenesten framover.

Aldri fokus på cluster-modell i utredning

Sunnmørsposten har også spurt dagens direktør Espen Remme, som var hovedmannen i utredningsarbeidet mellom 2011 og 2014.

Det var aldri fokus på noe cluster-modell i utredningen.

– Om cluster-modellen var en avgjørende faktor for stedsvalget burde vel konseptet vært tatt inn i den videre planleggingen. Er begrepet med videre i prosessen, Remme?

– Vi ønsker ikke kommentere hva som var utslagsgivende for valg av tomt til SNR for de ulike styrene. I nasjonale og regionale føringer har det de siste årene vært tydelig fremhevet at sjukehus og fagmiljø må og bør samarbeide på tvers for å sikre faglig utvikling og kvalitet. Det er derfor et kjent tema, senest uttalt fra helseministeren at sjukehus skal arbeide i team, sier Remme.

Han legger til at samarbeid er tema både i konseptfasen rundt SNR og i pågående arbeid med utviklingsplanen til foretaket. Dette er en av grunnene til at direktøren våren 2016 valgte såkalt tverrgående klinikkorganisering i helseforetaket.