Det er Fylkesmannen som kaller inn Ålesund, Ørskog, Skodje, Sandøy og Haram til møtet, som skal holdes på Norsk maritimt kompetansesenter (NMK) i Ålesund.

Den 8. juni vedtok Stortinget sammenslåing av de fem kommunene. Haram hadde nektet å gå sammen med de andre, og blir tvunget inn i den nye storkommunen. Sandøy, Skodje, Ørskog og Ålesund har frivillige vedtak.

Totalt 133 politiske representanter fra kommunene skal samles til møtet. Det skal ikke treffes vedtak der, da møtet er av såkalt «prosessleiande karakter», som det heter i innkallingen.

Program

15.00 – 17.00: Felles kommunestyremøte med drøftingar.

17.00 – 19.00: Dei einskilde kommunene held kommunestyremøter dervedtak blir gjort.

19.00 – 22.00: Sosial markering med servering,kulturelle innslag og talar.

Drøftinger

Under kommunestyremøtet blir det «drøftinger». Det skal ikke treffes vedtak i fellesmøtet.

På saklista står blant annet forslag til navn på den nye kommunen, antall medlemmer i det nye kommunestyret og sammensetning av en fellesnemnd som skal opprettes.

I forlengelsen av fellesmøtet blir det gjennomført separate kommunestyremøte, der hvert kommunestyre formelt behandler drøftingssakene.

Alle blir sittende i salen under begge møta til alle kommunestyra er ferdige.

Etterpå blir det ei sosial markering med servering, kulturelle innslag og taler, går det fram av nettsida til Ålesund kommune.

Møtet er eit politisk møte, så det vil være mulig for publikum å være til stede.

Møtet blir også overført direkte på den nye fellesnettsida nyealesund.no og andre nettsteder, heter det.

Den 8. juni ble det bestemt at Stortinget tvinger Haram inn i den nye storkommunen Ålesund. Her fra venstre: Rådmann Astrid Eidsvik, ordfører Eva Vinje Aurdal fra Ålesund og ordfører Vebjørn Krogsæter i Haram Foto: Arkivfoto: Staale Wattø