I august i fjor konkluderte styret i Helse Møre og Romsdal med at de bommet og planla sommeren 2016 for dårlig. 90 prosent av avviket var den gang knyttet til lønn.

På møtet kom styreleder Stein Kinserdal fram til at foretaket måtte ned om lag 100 årsverk for å komme i balanse. Direktør Espen Remme mente det ikke var voldsom dramatikk i dette, ettersom man kunne ta litt på hver av de 200 seksjonene.

Øker på månedsverk

Fasit etter årets fem første måneder viser at en ligger 40 månedsverk (brutto) høyere enn snittet for samme periode i 2016.

Totalt utbetalte månedsverk (jan-mai):

  • 2017: 26.331.

  • 2016: 26.130.

Overtidsbruken er også høy, men her har det vært en nedgang fra 18.563 timer i mai 2016 til 18.523 timer i mai 2017.

Nok en minusmåned

Hittil i år er avviket mot kravet fra Helse Midt minus 57 millioner, korrigert for pensjonskostnader. I mai ble det 9,2 nye røde millioner.

Direktør Espen Remme har satt en prognose på minus 75 millioner. Sunnmørsposten skrev nylig at Helse Møre og Romsdal har bommet budsjettmessig med nærmere en halv milliard siden fusjonen i 2011, og stilt spørsmål om det er foretaket lokalt som er for dårlig til å beregne – eller om kravene fra eier Helse Midt er urealistiske.

Sjukehusdirektøren om de røde tallene: – Jeg må beklage og unnskylde

– Prognosen er usikker og det er risiko for at prognosen må endres ved neste rapportering dersom kostnadsbildet fortsetter, skriver direktøren i en statusrapport.

Utfordringen skal være størst innenfor de «gamle» kirurgiske klinikkene i tillegg til klinikk for kvinner, barn og unge. Organiseringen i de to nye klinikkene innenfor kirurgiområdet har til nå krevd mye tid og forankring, ifølge Remme.

Han vil ha et større fokus på drift og kostnadskontroll framover, ettersom at de fleste lederne nå er på plass i de to klinikkene.

Helse Møre og Romsdal skal effektivisere 100 millioner årlig fra 2018 - 2023 for å få penger til å investere.

Sjekk alle budsjett-bommene her