– Vi vurderer å flytte produksjonen fra Ålesund om ikke påslippsavtalen med kommunen kommer i orden, bekrefter meierisjef Jan Heggem overfor smp.no.

Saka dreier seg om at Meieriet slipper ut mer enn anlegget til Ålesund kommune takler.

Utslippene renner via pumpestasjoner til Aspøya renseanlegg.

Renseanlegget der ble oppgradert i 2015-2016 og ved påslipp fra Tine Meierier til kommunalt avløpsnett klarer ikke Aspøya renseanlegg å overholde grenseverdiene som er fastsatt.

Heggem forklarer at alternativene i praksis er at de får dispensasjon, eller at renseanlegget blir ytterligere oppgradert.

– Slik det er nå slipper vi ut mer enn vi har lov til, sier han.

Tine har frist til 1. januar 2018 med å overholde avtalen.

90 - 140 arbeidsplasser

Meieriet ønsker at grenseverdien i eksisterende avtale dobles fra 300 mg/l til 600 mg/l.

– Vi produserer 27.000 tonn langtidsholdbare produkter. Dersom vi ikke kommer til enighet vurderer vi å flytte produksjonen til Brumunddal. Dette er største delen av produksjonen vår, sier Heggem.

På nettsidene til Tine står det at anlegget i Ålesund totalt produserer ca. 35.000 tonn per år. Utenom langtidsholdbare produkter blir det produsert melk.

I Brumunddal er det fortsatt mulig å øke produksjonen innenfor gitte konsesjoner.

– De er løsningsorienterte

Heggem legger til at Ålesund kommune er løsningsorientert og at det pågår et samarbeid for å løse situasjonen.

I dag produserer Tine blant annet vaniljesaus, iskaffe, sjokomelk, sjokoladepudding og YT for hele landet av slike produkter.

– En del arbeidsplasser står på spill hvis vi ikke kommer til enighet. Vi kan ikke leve med at vi bryter konsesjonene, sier meierisjefen.

Totalt er det 140 ansatte ved Meieriet. 90 jobber med produksjon.

– Hvis vi må flytte produksjonen ryker mange arbeidsplasser, men vi håper at vi ikke kommer så langt. Ting tyder på at vi er på glid, og at kommunen vil samarbeide, sier Heggem.

Kommunen er på tilbudssiden

Kommunalsjef Ronny Frekhaug er enig med Heggem i at Ålesund kommune er på tilbudssiden.

– Jeg regner med at tilbakemeldingen til Tine er gitt innen fristen som er satt. Detaljene kan jeg ikke si så mye om, men Ålesund kommune er innstilt på å løse utfordringene Tine har. Vi skal jobbe sammen om dette og finne en løsning, sier Frekhaug.

Han kan ikke legge på bordet en eksakt dato for løsning, men bekrefter at kommunen jobber med ulike alternativer.

– Dette skal vi samarbeide med Tine om, sier Frekhaug.