Korrupsjonsjegerne utgjør et nettverk som Eva Joly hadde ideen til for 12 år siden, og som Norad leder. Nettverket møtes to ganger i året, og minst ett av møtene foregår i Norge.

– Deltakerne fra noen av landene i nettverket er de virkelige krigerne – og det i en helt bokstavelig betydning av ordet, sier Eva Joly.

Mange av dem jobber med fare for sitt eget liv i land der korrupsjonen gjennomsyrer både det politiske systemet og de andre samfunnsinstitusjonene.

Bruker EU-systemet

Det var i forbindelse med den franske Elf Aquitaine-saken på nittitallet at norske Eva Joly ble kjent som en nådeløs og ubestikkelig korrupsjonsjeger. I 2002 ble hun hentet hjem til Norge som spesialrådgiver for regjeringen.

– Den gangen hvitvasking og korrupsjon ikke var noe problem i Norge, smiler hun.

Nå er 73-åringen inne i sin andre periode som EU-parlamentariker for de grønne, samtidig som hun driver sin egen advokatpraksis i Paris. Og det er også via EU-systemet hun ser store muligheter for å bekjempe det hun kaller de multi-nasjonale selskapenes plyndring av verden.

Mer åpenhet

– Denne uka la EU-kommisjonen fram et forslag som er et langt steg i riktig retning, sier Joly.

Forslaget innebærer at skattemyndighetene kan kreve innsyn i dokumenter som legger til rette for aggressiv skatteplanlegging og bruk av skatteparadiser som bl.a. har kommet fram i lyset via Panama Papers-saken.

– Og her er det bankene, konsulentene, advokatene, revisorene og alle som hjelper klientene med å unndra skatt som skal gås etter i sømmene, slår Eva Joly fast.

De enkelte landenes lovgivning og FN-konvensjonen mot korrupsjon er et godt grunnlag i den kampen som Eva Joly har brukt mange år av sitt liv på.

– Men når både det politiske systemet og andre samfunnsinstitusjoner svikter, kommer de indignerte borgerne på banen.

Et eksempel på dette er den spanske tangodanserinnen som bor i en kjellerleilighet på 34 kvadratmeter.

– Hun skaffet på egen hånd det bevismaterialet som var nødvendig for å avsløre en stor bankskandale. For øvrig i et land der lederen for antikorrupsjonsenheten hadde gjemt unna penger i et skatteparadis, sier Joly.

Skjer over alt

– En ting er multinasjonale selskaper og skatteparadiser. Trenger vi å bekymre oss for korrupsjon i den offentlige forvaltningen i Norge?

– Over alt der det er mulig, skjer det korrupsjon. Fristelsen kan bli for stor, og skattebetalernes penger brukes slik de ikke skal. I Norge er det likevel mer gjennomsiktig og en større samfunnskontroll enn i en del andre land. Men det er klart det skjer her også, sier Eva Joly.

Besøket i Ålesund er for øvrig slett ikke det første for Jolys del.

– Min søster har bodd i mange år på Skodje, og jeg har et godt forhold til denne landsdelen. Selv for en som kom fra Paris, var det spennende å handle klær i Ålesund.