Matavfallet fra Ålesund skal etter avtale fra 1980 leveres til Tafjord Kraftvarme. Avtalen har fem års oppsigelsestid.

– Det varsles allerede nå om at Tafjord Kraftvarme AS ikke vil akseptere kortere oppsigelsestid. Matavfallet fra husholdningene i Ålesund kommune kan dermed tidligst overlates til andre interessenter fem år etter at avtalen er sagt opp, skriver adm.dir. Irene Vik i brev til Ålesund kommune.

Store investeringer

Til Sunnmørsposten sier Vik at selskapet trenger tid til omstilling, og forholder seg til avtalen av rent forretningsmessige grunner.

– Vi har foretatt store investeringer for å få et effektivt anlegg, med optimal og miljøvennlig rensing. Anlegget er optimalisert av tilgang og sammensetning av avfallet. Viss mengden eller sammensetninga blir endret, vil dette få dramatiske konsekvenser for drifta, seier Vik.

Ovnene er bygget for å takle lav brennverdi, og matavfallet bidrar til å holde brennverdien nede.

– Vi innser at matavfallet vil forsvinne og at vi må bytte det med anna fuktig avfall. Vi jobber med å finne erstatning for matavfallet, men dette må testes ut for å finne ut hva som er gunstig. Og det tar tid, sier Vik.

Hun understreker at selskapet ikke tar stilling til spørsmålet om sortering og innsamling av matavfallet, men at de forholder seg til avtalen som tydelig sier fem års oppsigelsestid.

Ber om avklaring

Avtalen som Ålesund kommune i 1980 inngikk med Tafjord kraftselskap, samt Ålesund og Sula elverk, gjaldt i utgangspunktet i 15 år fra tidspunktet

anlegget var i driftsklar stand. Etter utløp av denne perioden kan hver av partene når som helst si opp avtalen, med fem års varsel, ifølge avtalen.

Tafjord Kraftvarme ber nå rådmannen i Ålesund om tilbakemelding, samt avklaring og bekreftelse på at kommunen vil forholde seg lojalt til avtalen.

Rådmann Astrid Eidsvik kjenner til brevet, men har ikke studert innholdet nøye. Hun er likevel klar:

– Det står i avtalen, og en avtale er en avtale. Viss de ikke ønsker dette, så er det avtalen som gjelder, sier Eidsvik til Sunnmørsposten.

Personalsak avtale: Rådmann Astrid Eidsvik i Ålesund er klar på at en avtale er en avtale, men det er uvisst hvilke konsekvenser dette får. Kommunen utreder nå saka for politisk behandling. Arkivfoto Foto: Staale Wattø

– Betyr dette at matdunk ikke kan bli levert ut før i 2022?

– Det kan det bety, men vi er nå i ferd med å forberede politisk sak på dette, seier Eidsvik og legger til at på grunn av ferietid kommer saka ikke opp politisk før etter sommeren.

Ålesundregionen Interkommunale Miljøselskap har i dag dunker for plast og papir, samt sekker for plast. Dunker for mat og for glass/metall er under planlegging.

Daglig leder Øystein Solevåg kjenner til brevet fra Tafjord, men vil ikke si om matsortering blir forsinka i Ålesund.

– Dette er en avtale mellom Ålesund kommune og Tafjord, så får kommunen spørre oss hvordan vi vil håndtere dette. Her er mye som må avklares, så jeg kan ikke kommentere dette nå, seier Solevåg.

ÅRIM har også andre kommuner, og Giske blir først ut med matsortering.

– Giske skal begynne i november, og vi jobber fortsatt etter den planen, seier Solevåg.

70 prosent av innbyggerne i Norge bor i kommuner som har innført sortering av matavfall, og det er varsla at det vil komme krav om sortering for alle.

Avtale: Rådmann Astrid Eidsvik i Ålesund er klar på at en avtale er en avtale, men det er uvisst hvilke konsekvenser dette får. Kommunen utreder nå saka for politisk behandling. Arkivfoto