Det statlige foretaket Enova har delt ut i alt 118 millioner kroner til ulike landstrømsprosjekt, går det fram av ei pressemelding.

Denne gang får i alt 20 prosjekter støtte, deriblant Ålesundregionens Havnevesen, som får 5.954.400 kroner til landstrømanlegg på Stornespiren og 2.602.800 kroner til tilsvarende anlegg på Skansekaia, der hurtigruta vanligvis legger til.

- Dette er veldig gledelig. Vi har søkt tidligere også, men fått avslag, sier havnefogd Ole Christian Fiskaa til smp.no.

- Midlene skal brukes til å utvide den kapasiteten vi alt har i dag, legger han til.

– Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet, og landstrøm er en viktig del av den omstillinga maritim næring må gjennom. Hele sju prosent av klimagassutslippene fra sjøfarta skjer mens skipene ligger i ro ved kai, så landstrøm kan kutte store utslipp. Det bygger dessuten opp under batterirevolusjonen til sjøs, hvor anlegg på land med tida også vil lade skipene, heter det fra administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i meldinga.

Enovas støtte til landstrømanlegg organiseres som konkurranser. Søknader som tilfredsstiller utlysingskriteriene blir rangert etter brukspotensialet til anlegget målt opp mot hvor mye støtte det er søkt om. Neste konkurranse om støtte til utbygging av landstrøm har søknadsfrist 20. september, og foretaket tar sikte på å offentliggjøre vinnerne innen nyttår.

Med de nye tildelingene er Enovas totale satsing på landstrøm så langt på vel 300 millioner. Over 50 landstrømprosjekter langs kysten har fått støtte.

Havnefogd Ole Christian Fiskaa. ARKIVFOTO: MONA SKJONG