I disse dager pågår det et stort internasjonalt toppmøte om antibiotika og resistente bakterier i Ålesund.

Feil bruk av antibiotika kan føre til motstandsdyktige bakterier som gjør at antibiotikaen ikke lenger har effekt. Det er naturligvis et svært alvorlig problem om medisinen blir ubrukelig.

Besøkte anlegg i Vestnes

Mandag var fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og mat- og landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) på besøk hos Salmar sitt settefiskanlegg på Daugstad i Vestnes kommune.

Her vaksineres to millioner smolt i året manuelt, slik at det ikke er behov for antibiotika for å bekjempe sjukdom hos fisken.

– Jeg er veldig glad for å få lov til å vise fram dette. Det er noen som tror det fortsatt er antibiotika i norsk oppdrettsnæring, men den myten får vi slått ihjel nå gjennom dette internasjonale forumet. Bruken av antibiotika er radert ut, sa Sandberg til Sunnmørsposten på Daugstad.

Ikke alltid vært slik

I 1985 ble det etablert en veterinærtjeneste for fiskeoppdretterne i Romsdal på grunn av store sjukdomsproblemer i næringen.

Her jobbet Inger Mette Hogstad som nå er seniorinspektør i Mattilsynet.

– Da jeg summerte opp hvor mye medisin vi hadde skrevet ut, kom jeg til 2.000 kilo rensubstans antibiotika. Den gang ble dette blandet ut i foret, forteller Hogstad.

Hun forteller at medisinbruken nådde toppen hos dem i 1990, og etter at diverse vaksiner ble tatt i bruk fra 1994 har det vært nesten null antibiotika-bruk i regionen og i Norge som helhet.

Mener andre har mye å lære

Fiskeriminister Sandberg er klar på at bruken av antibiotika må alvorlig mye ned på verdensbasis. Om få dager vil EU presentere sin nye handlingsplan mot problemet.

– Norge kan gi føringer og vise hvordan man bør gjøre det. Jeg er sikker på at handlingsplanen vil gi betydelige grep i retning av å redusere bruken av antibiotika. Gjennom vaksinering og teknologi ligger vi godt an i forhold til EU og resten av verden, mener Sandberg.

Han peker på at det var sjukdomsutfordringer i fiskerinæringen på 80-tallet.

– Men samtidig som vi har hatt betydelig produksjonsøkning har bruken av antibiotika nullet seg helt ut. Det bør flere land merke seg, sier fiskeriministeren.

– Hvorfor har ikke flere merket seg det før?

– Det er interessant. Det finnes fortsatt noen kommentatorer i Akersgata som holder fast på at laksen vår er full av antibiotika. De holder fast på disse mytene. Vi måler nesten ikke bruken av antibiotika lenger, den er langt under én prosent totalt innenfor norsk oppdrettsnæring.

Konferanse i Ålesund

Sandberg sier at svært nyttig å ha en internasjonal konferanse i Ålesund, slik at man får spredt kunnskapen.

Politikere for fiskeri og havbruk, jordbruk, matvarer og skogbruk fra åtte regjeringer kommer til byen.

– Ålesund er en fantastisk plass å ha det nordiske ministerrådet. I fjor var det i Sverige, dette går på rundgang og i Norge var det naturlig å legge det til Ålesund, mener Sandberg.

Landbruksminister Jon Georg Dale sier at Norge bruker en 1/50 med antibiotika kontra andre matproduserende land.

– Vi er veldig god på dette, og derfor er det kjempebra at EUs kommisjonær, som har ansvar for å legge fram EUs antibiotikaplan, reiser til ikke-EU-landet Norge for å få inspirasjon, sier Dale.

Det er Vytenis Andriukaitis som er EUs kommisjonær for helse- og mattrygghet.