– Vi krever lovlighetskontroll av vedtaket som sier at alle nye barnehager som skal etablere seg i Ålesund skal være kommunale eller drevet av ideelle aktører. For oss framstår dette som en ideologisk heksejakt mot private barnehager fra SV og posisjonen, sier Terje Storm Unhjem.

Ulovlig i Trondheim

Det var etter en interpellasjon fra SVs Anders Lindbeck at bystyret gjorde vedtaket som Frp mener er i strid med barnehageloven.

– Et vedtak med nesten identisk ordlyd fra bystyret i Trondheim ble kjent ugyldig av fylkesmannen i Sør-Trøndelag, sier Unhjem. Nå ber vi om at bystyret opphever dette vedtaket, og det vil forundre meg hvis det ikke blir resultatet av klagen vår. I motsatt fall må fylkesmannen kontrollere lovligheten.

Problematisk skille

Unhjem mener også at det kan bli problematisk å skille mellom ideelle barnehager og det SV kaller profittbarnehager.

– Ideelle barnehager drives av ideelle organisasjoner, men hva med en privat familie- barnehage? spør Terje Unhjem.

Han reagerer også på at Lindbeck argumenterer med at vedtaket sørger for at skattepengene blir brukt til barnehagedrift og ikke havner i barnehageeiernes lommer.

– Vi har vel hatt noen eksempler på det siste i Ålesund?

– Helt klart. Vi har hatt grelle eksempler på barnehageeiere uten magemål, men det kan ikke bety at vi skal stenge alle private, ikke-ideelle barnehager ute i framtida. Jeg er sikker på at private barnehager også pløyer overskudd tilbake til drifta.

– Hva med lønns- og arbeidsvilkår i de kommersielle barnehagene?

– Sammenligninger av tariffavtaler i private barnehager og tariffene i Kommunenes Sentralforbund viser at de private er like gode eller bedre enn KS, sier Terje Storm Unhjem.

I spalta si i den siste utgaven av Nytt i Uka, skriver Anders Lindbeck at han er glad for at barnehagene i Ålesund i framtida skal drives ut fra non-profit-prinsippet. Han skriver også at hensikten ikke er å hindre private barnehager i å etablere seg, men sikre at midlene som bevilges går til barnehagedrift.