For mange slo det ned som en bombe i mai da det ble klart at turistbussene som kjører opp til Fjellstua bryter loven. Vegen opp til Ålesunds berømte utkikkspunkt har klare vektbegrensninger som de fleste turistbussene overskrider.

Turistbusser kjører ulovlig til Fjellstua

60 busslast skal kjøre

Lørdag 1. juli ankommer hele fem cruiseskip byen samtidig. Dette vil føre til at busstrafikken opp til Fjellstua blir ekstra stor.

– Vi forventer at det vil bli foretatt rundt regnet 60 turer opp til Fjellstua på denne dagen, sier markedssjef Tom Anker Skrede i Visit Ålesund.

Han påpeker at dette vil bli jevnt fordelt over hele dagen, fra tidlig morgen til langt på kveld.

– Vi har hatt koordineringsmøter med alle involverte parter, samt politiet. Vi har også satt opp fire poster hvor det vil stå folk som skal dirigere trafikken. En post vil være på Aksla stadion, den andre vil være på selve Fjellstua og de to andre postene vil stå mellom disse to.

Søker bruksendring av vegen til Fjellstua

– Vegen tåler denne belastningen

Ålesund kommune sendte 26. mai en søknad til Vegdirektoratet for å få endre bruksklassa for vegen slik at turistbussene fortsatt kan kjøre helt opp.

– Denne søknaden har vi enda ikke fått svar på, sier Oddvar Kongsvik, leder for veg, anlegg og park i Ålesund kommune.

– Vi har sjekket vegen, og tatt i betraktning at det er sommer og tørt, så har vi kommet fram til at vegen tåler belastningen. Også for det som skal foregå denne helgen.

Har søkt om for lite akseltrykk

Avdelingsingeniør Desmond Veerakathy i Vegdirektoratet bekrefter at de har mottatt søknaden fra Ålesund kommune.

– Den ble journalført her åttende juni, men jeg fikk den på mitt bord først på mandag denne uken. Dette betyr at saken ikke vil bli behandlet før alle disse turene skal gjennomføres på lørdag.

Han sier at det uansett ikke ville gjort noen forskjell.

– For det første har kommunen kun søkt om å få godkjenning for at busser på opptil 8 tonns akseltrykk skal kunne kjøre på vegen. Men turistbussene i dag har hekkmotorer, og dette gjør at de veier opptil 10 tonn. Det ville derfor vært mer naturlig å søke om BK10 og ikke BK8

Foreslår shuttlebusser til Fjellstua i sommer

– Vil være ulovlig å kjøre på lørdag

Han er likevel klar på at sjansen for at de ville gitt tillatelse til kjøretøy med akseltrykk på mer enn seks tonn er svært liten.

– Jeg har diskutert saken med mine kolleger, og det ville vært svært uvanlig å gi en slik dispensasjon. Da vil andre som kjører opp dit si at de også må få lov til det samme som bussene, for eksempel for varelevering. Slike enkeltdispensasjoner gis derfor vanligvis ikke.

– Så dersom det kjører busser opp til Fjellstua på lørdag, som har et akseltrykk på mer enn seks tonn, så vil det være lovbrudd?

– Ja, det vil være et lovbrudd.

– Hvem vil bli ansvarliggjort for et slikt lovbrudd?

– Det må du få en jurist til å svare på.

Vegen til Fjellstua skal oppgraderes

Ålesund kommune har tidligere uttalt at utbedringen av vegen fra Kråmyra og opp til Fjellstua er på planen. Men at dette vil bli et omfattende arbeid som tidligst kan starte høsten 2017.

Det vil også ta flere år å bli ferdig med en slik utbedring. I økonomiplanen ligger det inne 1,5 millioner i 2019 og 2 millioner i 2020. I langtidsperioden frem til 2024 ligger det inne 14 millioner til oppgradering av hele vegstrekningen.

Oddvar Kongsvik, sier kommunen venter på svar fra Vegdirektoratet. Foto: OLAV STANDAL TANGEN