Lørdag skal det kjøres rundt regnet 60 busslass med turister til Fjellstua fra de fem cruiseskipene som ligger til kai. Dette til tross for at veien til Fjellstua kun er godkjent for kjøreteøy med opptil seks tonns akseltrykk, og de fleste turisbusser har ti eller mer.

Ålesund har ikke fått dispensasjon til å la busser over 6 tonn kjøre til Fjellstua

Bussjåførene må følge veglistene

Cathrine Thorbjørnsen er sjefsingeniør i Vegdirektoratet. Hun sier at det er de offentlige veglistene er forskrifter som definerer hvor stor aksellast veger kan ha. Disse vedtas, kunngjøres på Lovdata og sendes ut to ganger i året, ca 1. april og ca 1. oktober. De ulike regionskontorene sender da ut forespørsel til kommunene i regionen om det skal være noen endringer før listene oppdateres. Disse endringene må meldes inn innen fristen regionen har satt i forespørselen.

– I dette tilfellet har Region Midt i tillegg vært i  direkte kontakt med Ålesund før veglistene som trådte i kraft 1. april ble vedtatt, og da ble det ikke meldt om noen endringer.

Selskapet kan få gebyr for overlast

Dersom en buss kjører med en større vekt enn det veien er tillatt for, vil busselskapet kunne bli gitt overlastgebyr.

– Det er bussjåførens ansvar å sjekke veglistene for å se om bussen har lov å kjøre på vegen han er på, sier Thorbjørnsen.

Turistbusser kjører ulovlig til Fjellstua

– For å bli ilagt et slik gebyr for overlast, må utekontrollen fra Statens vegvesen være på plass for å veie bussen. Dersom bussen veier for mye vil man måtte laste av både passasjerer og eventuell bagasje til vekten er nede på nivået som er lovlig på den veistrekningen. De vil da måtte bli transportert på annen måte til bussen var tilbake på vei hvor vekten er lovlig.

Kommunen har gjort feil

Thorbjørnsen sier at Ålesund kommune har hatt muligheten til å si i fra i tide om denne veien.

– Men selv om de har søkt om å øke vekten fra seks tonn akseltrykk til åtte tonn, så vil det kun slå ut på størrelsen av et eventuelt gebyr.  Det er minst 25 år siden det var greit å finne busser som kunne kjøre på vei beregnet for seks tonn, siden de nå har motor bak.

Foreslår shuttlebusser til Fjellstua i sommer