Men før treelskende bypatrioter hisser seg opp, og blodtrykket stiger til uante høyder, må vi legge til; trærne som fjernes, skal erstattes!

Visstnok har planene om å fjerne de verneverdige trærne allerede skapt reaksjon blant verneinteresser, bypåpassere og enkeltpolitikere. Kan hende noen har misforstått.

– Tafjord kraftvarme vil legge fjernvarmerør i gata, og har i den sammenheng spurt kommunen om det er andre ting som skal skiftes ut, forteller landskapsingeniør Linda Fiskerstrand Sperre.

Og det er det.

Hun tar oss med og viser alleen i bakken i Keiser Wilhelmsgate, som går mellom Buholmgata og Gjerdegata.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Skader og sår

– Her ser man at mange trær er skadet, sier hun. De har sår etter påkjørsler. Enkelte er preget av sopp. Noen av de knutekollede platanlønnene er frodige, men flere er så ødelagt og skrinne at det bare er et tidsspørsmål før de faller. Opprinnelig har det trolig stått 16 trær her, men i dag er det sju på den ene sida av gata og kun fire igjen på den andre.

– Jeg elsker trær, sier tredoktoren som viser oss sår, forteller om stressa trær og dårlig immunforsvar. Viser oss sopp som har tatt bolig i stammen.

Bli kjent med «tredoktoren»: Linda på lag med bytrærne

SÅR Flere av dagens knutekollede trær har store sår etter påkjørsler og anna påvirkning. Nye trær får stammevern rundt seg.

Og jo da, hun synes det er synd å felle de fullvoksne trærne, som kanskje er nærmere hundre år gamle. Kanskje har noen et gammelt bilde av bakken i Keiser Wilhelmsgate, som kan fortelle mer? Alternativt kan en telle årringene, når trærne er felt.

– Men vi ser på dette som en gyllen anledning til å skifte ut trærne med nye. Lar vi de stå, vil ett og ett dø til hver sin tid, og da er det vanskelig å legge nye vekstforhold til rette punktvis. Og poenget med en allé er jo at trærne skal være av lik form og alder for et ensartet uttrykk. Derfor er det bedre å skifte ut alle samtidig, når de likevel er så skadet, forklarer hun.

Plantekummer

16 nye lønnetrær, ikke svartelistet platanlønn som står der i dag, skal plantes. Plasseringen blir noe justert av praktiske hensyn. Og for å gi trærne best mulig vekstvilkår og beskyttelse, skal en ta i bruk treplantingsgruber (betongkummer) og legge skjelettjord (pukk med jord i mellomrommene) imellom kummene. Slik vil trærne få næring samt bedre tåle belastningen av bilene. I tillegg kommer det opp stammevern rundt hvert tre. Den tekniske løsningen er ikke utprøvd i gatemiljø i Ålesund tidligere.

– Nei, men dette er en vanlig brukt metode i Norge, sier hun. Hadde politikerne eller planmyndighetene sagt nei til å felle trærne for utskifting, ville vi ikke gitt tillatelse til å grave opp gata for å legge fjernvarme, sier hun. Før trær felles, skal kostnader beregnes og fordeles mellom ulike aktører.

Helse i hvert blad

– Hvor viktige er trærne?