Lekkert, lyst og luftig er tanken som slår oss, når vi beveger oss inn i «nye» Spjelkavik vg skole. Det eneste som blir tettere, er noe Elevrådet har sørget for.

Mer om det siden.

Skolen som ble bygget i 1978 huser i dag 500 elever fordelt på 18 klasser. Utbygging og totalrehabilitering av bygget som starta i fjor sommer, skal være avsluttet ved årsskiftet 2018/19, og skolen vil da ha plass til 800 elever fordelt på 27 klasser. Når idrettslinja ved Ålesund vg flytter inn i 2020, vil skolen, ansatte inkludert, huse nær 900 mennesker.

Har ikke alt på stell: Tilsyn etter forskrift om miljørettet helsevern ved videregående skole

Alt nytt

– Trappene og bærekonstruksjonene skal beholdes. Ellers blir alt nytt, konstaterer rektor Rune Heggdal fornøyd.

Istedenfor tette vegger, blir disse erstattet med glass, og trappehallen omgjøres til atrium med lys inn fra vegger og tak.

Godt samarbeid Rektor Rune Heggdal i samtale med anleggsleder Frode Rougnø i HENT. Assisterende rektorer Helene Hanken og Ragnhild Mork i bakgrunnen.

Selv langt inni bygningskroppen, kan en se ut i dagslyset fra to sider.

– Vi får en tidsriktig bygning, tilpassa virkeligheten, sier assisterende rektor Ragnhild Mork.

– En komplett skole fra A til Å, supplerer assisterende rektor Helene Hanken.

De brukte et år på å planlegge, og både ansatte og elever var involvert i prosessen.

Bedre arbeidsforhold for alle

Klasserommene får plass til 30 elever i hvert rom. Lærerne får nye arbeidsrom, og administrasjonen blir samla, alle lett synlige gjennom glassvegger.

– Det blir mye lettere å finne hverandre, smiler Heggdal.

– Det blir helt andre arbeidsforhold for alle, sier Heggdal.

Både ledelsen ved skolen og entreprenøren HENT, mener det har gått over all forventning å utføre bygningsarbeid samtidig med at skolen er i drift, noe som skyldes god planlegging og godt samarbeid. Slik har de og unngått krevende byggestøy under eksamen.

Største på realfag

Avansert Kjemilab med rom på 80 kvadratmeter, arbeidsbenker med egne vifter og egne skap med avtrekk, er på plass. Utenfor er det nøddusj i tilfelle noen skulle være uheldig å få kjemikalier på seg.

Med utbyggingen får skolen den største realfagsavdelingen i hele fylket. Kjemirom med egne skap med avtrekk og vifter, nøddusj og avansert kjemilab. IB-elevene (International Baccalaureate) får egen lab hvor de kan drive forskningsforsøk over flere måneder, før en leverer forskningsrapport på engelsk som blir vurdert i Kina, Uganda, Brasil eller i ett av de andre 140 land i verden som har IB-skoler.

De har og bygget stort verkstedsrom for praktiske fag.

– Fortsatt er vi en teoriskole, men vi legger til rette for praktiske fag og, sier Heggdal.

Så tilbake til Elevrådet, og hva de har gjort tettere i den nye versjonen av Spjelkavik vg skole: De likte ikke de gamle toalettene med skillevegger som var åpne ved gulv og tak. De nye har alle tette vegger fra tak til gulv.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside