Undersøkelsen, som er utført av TNS Gallup, viser at 87,6 % av den norske befolkningen mener man bør avstå fra å drikke alkohol når man fører fritidsbåter. I Møre og Romsdal er det hele 92,7 % av de spurte som deler denne oppfatningen.

– Jeg synes det er gledelig at så mange her i fylket velger å avstå fra alkoholen når de er på sjøen, sier Skjelten.

Han er koordinator og rådgiver i «Av og til», som for første gang har stand under Ålesund båtfestival. I år står de lagelig til nedenfor Dronning Sonjas plass. Skjelten håper på godt besøk og forteller at de både har gratis kaffe, underholdning til barna og quiz.

Stand Organisasjonen «Av og til» har stand i Ålesund for første gang under båtfestivalen. Øyvind Skjelten og Linda Beate Hansen i «Av og til» skal snakke med besøkende om alkovett på sjøen. Foto: Ragnhild Lind Rong

I tillegg til stand, deler «Av og til» ut materiale på frokostbåten. Frokostbåten er et tilbud i regi av båtfestivalen der frokost og Sunnmørsposten hver morgen deles ut til de mange besøkende som ligger til kai i Ålesund.

Ustø person i ustø båt

Skjelten forklarer hvorfor det kan være lurt å sette igjen pilsen hjemme når man skal ut med båt.

– En båt er mye mer ustø enn en bil og folk blir mer og mer ustø jo mer de drikker. Disse to tingene sammen er generelt en veldig dårlig kombinasjon, sier Skjelten.

I tillegg minker tiden man kan overleve i vannet i takt med økt alkoholinntak, dersom man er så uheldig å falle over bord. Skjelten har en klar oppfordring til folk.

– Kjør edru. Vent med å drikke alkohol til man er fortøyd og fornøyd.

Respekt for havet

Det at fylket kommer best ut i landet med tanke på alkovett tror Skjelten skyldes at innbyggerne er vant til å bruke båt.

– Her i området er det mye båtfolk. De er vant til å bruke båt og dermed oppfører de seg veldig ansvarlig og fornuftig, sier han.

Geir Fjellsjø fra Molde har tatt med sine to døtre og seilt den nye båten sin til Ålesund i anledning båtfestivalen. Han har hatt båt i over 30 år og er enig med Skjelten.

– Her vi bor er vi omgitt av kyst. Her er mange holmer og skjær, samt hardt vær. Jeg tror folk lærer å ha respekt for sjøen gjennom oppveksten, sier han.

– Det er rett og slett snakk om god oppdragelse, legger han til. Geir trekker også fram bruk av redningsvest og respekt for tid på døgnet som viktige faktorer for å ferdes ansvarlig på havet.

– Vi får jo med oss ulykkene som skjer rundt omkring her. I de fleste tilfellene bruker ikke vedkommende redningsvest. Man bør også unngå å føre båt i mørket, sier Geir som sammenligner sistnevnte med å gå i en mørk korridor på et hotell som står i full fyr.

– Da er det vanskelig å orientere seg.

Båtfest for første gang

Geir og hans to døtre, Marte og Anette, besøker Ålesund båtfestival for første gang i år. Med seg har de også hunden Kira.

– Hun drikker ikke, flirer Geir.

Familien ligger godt fortøyd til kai ved flytebryggene i Skansegata, der de har god oversikt over folkeliv og matboder. Her skal de ligge til fredag og i mellomtiden har de planer om å få med seg litt av det som skjer i byen under båtfestivalen.

– Jeg har lyst å se Fly Board-showet. Det virker veldig kult, sier Marte. Anette er enig. For Geir er det konsert med Maria Holand Tøsse på den flytende hytta som frister mest.

Fly Board Carl Jacob Johansen er igjen på plass i Brosundet for å gi en fartsfylt og akrobatisk oppvisning av den noe spesielle sporten Fly Board. Foto: Ragnhild Lind Rong