– Disse husene ligger i områder der det er sannsynlig at det vil gå et skred eller steinsprang i løpet av hundre år. 45 hus ligger i områder der kan gå tusenårsskred, sier beredskapssjef Albert E. Gjørtz i Ålesund kommune.

Skredsonekart

Beredskapssjefen har fått et nytt hjelpemiddel som skal være med på å sikre befolkninga i Ålesund.

– NVE har gjennomført ei kartlegging av skredfaren i ni ulike deler av kommunen, og rapporten med tilhørende detaljerte skredsonekart er et godt redskap både til planlegging og beredskap, sier Gjørtz.

Områdene som er undersøkt og kartlagt er Grimstad-Slotsvik og Myklebust-Sperre på Ellingsøy. Stavneset og Sævollen-Korsvika på Hessa er kartlagt, og det samme er Byparken-Verpingsvika-Flatholmen og området mellom Flatholmen og Gangstøvika. Byparken-Klipra, Skarpetegane på Blindheim og Akslen på Emblem er også kartlagt.

(Saken fortsetter under bildet)

Ingen grunn til uro

– Folk som bor i disse områdene kjenner jo til forholdene, og det er ingen grunn til å bli mer urolig selv om man har havnet innenfor disse sonene, forsikrer Albert Gjørtz. Tidligere har vi hatt et såkalt aktsomhetskart som er laget ut fra statistikk – ikke fra undersøkelser i felten. Nå er disse områdene grundig undersøkt av fagfolk, og vi har derfor fått et mer finmaska og detaljert verktøy.

Får brev

– Hva betyr det nye kartet i praksis for dem som bor innenfor de ulike sonene?

– Kommunen har sendt brev til dem som ligger helt eller delvis inne i en av sonene der vi informerer om det nye kartet og om hva det innebærer. De som bor i rød sone kan bruke husene som før, men hvis de f.eks. ønsker å bygge ut, må de vurdere sikkerheten for å se hva som må gjøres av nye sikringstiltak, opplyser Gjørtz.

Det er også huseierne som har ansvaret for at huset er sikkert nok, men Gjørtz sier at kommunen i samarbeid med NVE kan bidra på ulike måter. NVE har blant annet tilskuddsordninger som kan være aktuelle.

Varsler på alle språk

Men det er ikke alt man kan sikre seg mot. Det viste blant annet Fjelltunulykka som også er en direkte årsak til at NVE prioriterte å lage et skredsonekart i Ålesund. 120 norske kommuner skal ha et slikt kart.

– Både Fjelltunulykka og hurtigrutebrannen viste at Ålesund har en beredskap som fungerer, og her handler det mye om å være godt forberedt, slår Gjørtz fast.

Bystyret har nettopp vedtatt en ny helhetlig ROS-analyse for kommunen som er et nyttig verktøy for alle som skal ta vare på sikkerheten vår.

– Analysen viser at det er viktig å få på plass en løsning som kan varsle folk innenfor et geografisk område på en rask og effektiv område. Det har vi nå, og på en dag med flere tusen cruiseturister, kan vi varsle via sms på flere språk, forteller Albert E. Gjørtz.

Det er også valgt et beredskapsråd som ledes av ordføreren og med beredskapssjefen som sekretær. I rådet sitter også kommuneoverlegen og folk fra politiet, brannvesenet, sivilforsvaret, heimevernet, kystverket, mattilsynet, Røde Kors, sanitetsforeningen og frivillige organisasjoners redningsfaglige forum.

De nye skredsonekartene er mer finmaska og detaljerte enn de kartene som kommunen har brukt så langt, forteller Albert E. Gjørtz Foto: Marius Simensen