4. april gikk «Berit», som ønsker å være anonym, til legen sin på Sunnmøre på grunn av en ankelskade. I pasientjournalen hennes beskriver legen smertene, og henviser henne til MR-undersøkelse.

Berit jobber i et serviceyrke hvor hun må bruke beina.

Uenig i sjukemelding

Tre dager senere blir hun etter et nytt legebesøk hundre prosent sjukemeldt. Denne er tilbakedatert gjeldende fra 4. april. Selv sier Berit at hun forsøkte å jobbe de to dagene imellom, til tross for ankelsmertene. Hun har vært sjukemeldt siden.

8. april skriver sjefen hennes et brev til Nav hvor han bestrider sjukemeldingen og kaller det medisinske grunnlaget for tvilsomt. Dette etter å ha studert Berit på bedriftens overvåkingssystem.

– Når jeg går inn og ser på våre sikkerhetskameraer fra datoene 5. og 6. april, så ser jeg ikke noe som hentyder skade – da hun klarer å gjennomføre sikkerhetsrunder på natt, skriver sjefen i klagebrevet.

Ble overvåket på jobb

Etter å ha studert videobildene nekter han å godta legeerklæringen og utbetaling av sjukepenger. Sunnmørsposten har sjekket opp legen, som har godkjent autorisasjon uten anmerkninger eller tilsynssaker.

Lang saksbehandlingstid

Det lokale Nav-kontoret oppretter sak på bakgrunn av brevet fra sjefen.

«Arbeidsgiver skriv at ved gjennomgang av sikkerhetskamera fra 05.04. og 06.04. at dei ikkje kan sjå at det er noko som hentyder skade, då ho klarer å gjennomføre sikkerheitsrunder på natt», skriver Nav til legekontoret.

De ber om en nærmere medisinsk vurdering av vilkår for sjukemelding.

Dette brevet er datert 8. juni, altså over to måneder etter at «Berit» ble sjukemeldt. Nav ber om kopi av journal og svar på en rekke sensitive spørsmål.

Brevet blir for øvrig sendt til en annen lege enn den som behandlet Berit.

Trakk intervju

«Dette er en personalsak, og den diskuterer vi ikke i media», skriver sjefen i en e-post til Sunnmørsposten.

SENDTE BREV TIL NAV: Sjefen skrev et brev til det lokale Nav-kontoret og varslet om at bedriften ville holde tilbake sjukepenger. ILLUSTRASJONSFOTO: STAALE WATTØ Foto: Staale Wattø