Hytta Per Ola Ratvik har bygd i Lingeåsen, majestetisk kneisende over Norddalsfjorden er ikke helt som andre hytter.

– Jeg har hørt noen sammenligne den med et jaktslott, ja, men det må være et jaktslott uten jeger, ler Ratvik.

Den fire etasjers store hytta på nærmere 350 kvadratmeter sto ferdig for to år siden, men har vært oppgradert til inntil nylig, blant annet med stort, oppvarmet svømmebasseng og gjesteavdeling i første etasje.

Seks soverom, tre og et halvt bad, tre stuer, egen gjesteleilighet, en enorm peisestue med åtte meter under taket.

– Hva jeg skal med en så stor hytte? Godt spørsmål, sier Ratvik.

– Men spøk til side. For meg har det å bygge stort ikke vært det viktigste, det har vært det å få skape noe, og være en del av den prosessen fra start til slutt, sier Ratvik.

Tegnet sjøl

For hytta har han tegnet sjøl, fra topp til tå, selv om det er profesjonelle arkitekter som har stått for sluttføringen.

– Jeg tegnet den over noen gode glass med vin, for det meste i Berlin. Og drikker man vin og tegner hytte samtidig, da har det en tendens til å bli dyrt, ler Ratvik.

Inspirasjonen har han hentet fra mange steder, men mest fra Jervell-huset i Borgudgavlen.

– Det er et hus jeg alltid har beundret. Sammen med Frognerseteren har det nok vært min største inspirasjon til dette prosjektet, iblandet andre ting jeg plukket opp i barndommen og ungdomsårene, sier Ratvik.

Hytta er bygget med materialer fra Isolaft, som holder til i Tennfjorden.

– Jeg valgte å bruke Isolaft framfor tradisjonelt lafta tømmer fordi det er god isolasjonsevne, minimalt med krymping og mulighet for skjulte tekniske installasjoner og stor frihet når det gjelder størrelse på dør- og vindusåpninger. Hadde jeg brukt vanlig tømmer, måtte jeg nok skifta ut vinduene flere ganger, eller valgt mindre vinduer. Det siste var uaktuelt, de store vinduene i tilpasset stil er jo med på å skape den utsikten jeg har, til verdens vakreste natur, sier han.

Daglig leder i Isolaft, Kari-Mette Ski sier at det er Ratviks hytte de bruker i markedsføringa.

– Det sier seg sjøl, det skal vanskelig gjøres å ha noe bedre å vise fram enn «Bloksberg», sier Ski.

Solgte i Berlin

Å bygge en så stor og spesiell hytte, det koster.

– Men du får ikke vite hvor mye, smiler Ratvik lurt.

Men det skal ikke mye fantasi til å se at her snakker vi millioner. Tosifrede millioner.

– Jeg kan si så mye at det har blitt dyrere enn jeg trodde. Samtidig har jeg vært heldig, sier Ratvik.

Han tenker da på salget at Hotel Union på Øye, som var hans hjertebarn.

– Etter det var solgt, flytta jeg til Berlin. Der kjøpte jeg en fantastisk leilighet når markedet var på bunn. Når jeg solgte den fikk jeg igjen tre ganger investeringen, og det har jeg investert videre her, sier Ratvik.

Uvurderlig kunst

Men det er ikke bare det utvendige som imponerer, også innvendig tar det meste pusten fra en førstegangsbesøkende. Innredninga er mer tidsmessig sammensatt. Her har Ratvik kjøpt ting som han har kommet over på reiser ute i Europa.

– Å gå og se etter antikviteter hvor enn jeg er i verden, er en av mine største hobbyer, sier Ratvik.

Og at det er mye flott, er det lite tvil om. Store glassmalerier som har vært i kirker, en av Europas første elektriske taklamper, flere hundre år gamle kinesiske silketrykk og innfelte glassmalerier fra 1100-tallet i hyttas toppetasje er noe av det den inneholder.

Og malerier, mange malerier, de fleste av dem veldig gamle.

– Noen originale, noen ikke så originale, men svært gode reproduksjoner, sier Ratvik.

Han bor nå på hytta store deler av året, sjøl om han fortsatt har leilighet i Ålesund.

– Det er like fint her sommer som vinter, og ikke minst høst og vår, fastslår Ratvik.

Liker besøk

Det er svært sjeldent han er aleine på «Bloksberg». Sommer som vinter har han venner og bekjente som kommer innom, noe hytteverten setter stor pris på.

– Jeg synes det er kjekt at folk liker å være her. Om jeg er stolt over hytta? Ikke stolt, men svært tilfreds, jeg ser jo også sjøl at jeg har vært med på å skape noe unikt her inne, sier han.

Spesielt spennende for Ratvik har det vært å få besøk fra utlandet. Det har vært innflytelsesrike mennesker her, muligens også med en dråpe blått blod, folk han har blitt kjent med gjennom Union.

– Å få vise dem den spektakulære naturen som finnes her inne, ja det gleder meg, sier Ratvik.

Men å leie ut hytta, det har han ikke tenkt å gjøre. Skjønt, det finnes unntak.

– Kommer det en oligark med en koffert med penger og vil forhandle, så skal vi nok bli enige, ler Ratvik.

– For å være helt ærlig, jeg har ikke bygd dette for å tjene penger på det, men for å kunne ha en samlingsplass for meg og mine venner, en plass litt utenom det vanlige. Om folk er enige i det, er jeg fornøyd, legger han til.

En annen ting han er fornøyd med, er det faktum at han har brukt svært mange lokale leverandører og håndverkere.

– Hytta er satt opp av snekkere fra nærområdet, og de har gjort en fantastisk jobb. Også det meste av de nye møblene, som utemøbler, kommer fra lokale leverandører. Det å få gitt noe tilbake til de lokale næringsdrivende under byggeprosessen, har vært viktig for meg, fastslår Ratvik.

Hotel Union på Øye, restaurering av leilighet i Berlin og nå Bloksberg. Per Ola Ratvik har vært vant til å ha noe å henge fingrene i de siste tiårene.

– Men nå føler jeg at jeg har kommet i mål. Bloksberg blir nok mitt siste, store prosjekt. Nå skal jeg nyte livet her inne, for alt det er verdt, sier han.

Men han bidrar gjerne med hjelp til andre.

– Det har jeg gjort hele tiden, hjulpet til med å finne antikviteter til spesielle prosjekter, ikke minst til kjeden Historiske hoteller og spisesteder som jeg var med på å starte. Det er en hobby jeg ikke vil slutte med, sier han.

– Hva med å ta jegerprøven?

– Haha, kanskje jeg må vurdere det, ler Ratvik.