Mandagen startet med typisk Moldejazz-vær: Regn, men relativt mildt (12 grader). Men da kulturminister Linda Hofstad Helleland ledet an i den tradisjonsrike Street Parade gjennom Storgata i Molde, stoppet regnet. Og jaggu dukket ikke sola opp en liten stund også

Sola kom med kulturministeren

- Aftenposten har ikke skjønt det

Sammen med festivalsjef Hans-Olav Solli danset hun seg gjennom paraden, som endte opp i Alexandraparken, hvor det ble holdt åpningstaler.

Ordfører Torgeir Dahl beskrev Moldejazz som «vår festival,» i den betydningen at byen hadde gått fra å være svært skeptisk da festivalen begynte i 1961, til å bli en festival som var årets høydepunkt for mange i Molde.

Han var heller ikke særlig fornøyd med Aftenposten som før sommeren vurderte norske de beste norske festivalene. Moldejazz kom ikke en gang med, visstnok fordi «vi manglet den riktige festivalstemningen.»

Tett bånd med artistene

Så var det et overraskelsesinnslag hvor Pat Metheny kom inn og bare ville skryte av Moldejazz, og hvor stor betydning festivalen har hatt. Både for hans karriere, men også internasjonalt. – Dette er en av de virkelig betydningsfulle jazzfestivalene på verdensbasis, mente han.

Festivalsjef Hans-Olav Solli fortalte om det tette båndet som er mellom artistene og festivalen. Han forsvarte også den unike statsstøtten festivalen har fått med å vise til at over halvparten av konsertene på årets festival var unike for Moldejazz.

På dette tidspunktet skulle saksofonisten Steve Lehman opptre, men konferansier Anitra Eriksen måtte komme på scene og si at han var savnet og at man ikke fant han.

Heldigvis dukket han opp igjen mot slutten og fikk framført det han skulle.

Jazzdrøm på bestiling

Ungen ikke fornøyd

Til slutt var det kulturministeren som holdt åpningstale. Vi fikk en prat med henne etterpå.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland var så giret på å komme til Moldejazz at hun avbrøt ferien sin i Frankrike.

– Det er helt sant, sier hun når vi treffer henne etter at hun har holdt åpningstalen sin på Moldejazz.

– Når jeg fikk forespørselen om åpne festivalen hadde jeg booket tre ukers ferie i Frankrike. Så da måtte jeg dra hjem til mannen og spørre om det var greit at vi tok den siste uken på Vestlandet.

– Var det populært?

– Nei, men han har sittet i kulturkomiteen på Stortinget selv, så han vet hvordan det er. Det var kanskje litt verre å overtale ungene. Men de syntes det var artig å løpe i handlegata her.

– Rekker du å få med deg noe av konsertene?

– Ja, jeg får sett åpningskonserten med Artist in Residence, Vijay Iyer nå i kveld klokken 18. Men vi reiser allerede i morgen for å dra på matfestival i Stavanger.

Vært på Moldejazz før

Til forskjellen fra mange andre ministere som har besøkte Moldejazz har faktisk Helleland vært her før.

– Jeg var her for 17–18 år siden, og jeg tror det var mitt første møte med D’Sound. Så da hadde det vært veldig fint å få med seg dem i år, siden de skal spille her, sier hun.

Festivalstøtte og valgkamp

Helleland holdt åpningstale etter den tradisjonelle gateparaden som pleier å åpne festivalen. Her deltok hun også, ikke minst med å danse med festivalsjef Hans Olav Solli underveis gjennom Storgata i Molde sentrum.

Men i åpningstalen var det lite snakk om festivalstøtte. Den kjente knutepunktsordningen opphører å eksistere neste år, og det betyr flere millioner mindre i statsstøtte.

– Kulturrådet er opptatte av at festivaler med store kunstneriske mål, og som klarer å formidle noe av viktighet til sitt publikum, er de som skal få støtte. Dette gjør definitivt Moldejazz. Det at de har tydeliggjort jazzprofilen igjen de siste årene, og vært såpass nyskapende som de er, gjør at publikum kommer tilbake år etter år.

– Så Moldejazz kan sove trygt om natta?

– Ja, det kan de!

En av fire musikere er kvinner